— Dette blir kanskje stående som det sterkeste inntrykket fra russetiden, sier Stig Johannessen, russ ved Tanks videregående skole.

For 20. år på rad møter russen ekte ansikter fra ulykkesstatistikken. Rett før festingen begynner. I mer eller mindre sikre biler, som ingen andre vil ha. Det er Norsk Luftambulanse som inviterer.

Inn på scenen i Grieghallen kommer russepresident Stian Husby. Han mistet sin søster i trafikken for 10 år siden, forteller han. Russefløytene og hoiingen har stilnet. Herfra og ut høres bare svake snufs fra salen.

Leste fra dagboken

— Det var sterkt for oss også, sier Norvald Hestetræet.

Han har nettopp fortalt om da datteren Marthe (21) ble påkjørt av en promillekjører på Askøy. I dag er hun 100 prosent pleietrengende. Hun er med inn på scenen, der faren for første gang leser høyt fra dagboken sin fra tiden rundt ulykken.

— Jeg har kviet meg i mange dager for å komme hit. Men Marthe sitt budskap må frem. Man trenger å få et bilde på ting. Det er det eneste som virker, sier Hestetræet.

- Blir ikke glemt

— Vi har hatt besøk av politiet på skolen. Det sklir bare rett igjennom. Men dette glemmer vi ikke med det første, mener Stig Johannessen.

Han har hørt på etterlatte, trafikkskadede, politi, prest og redningsmannskaper. Marius som krasjet en sommerdag i 1993, og som siden har sittet i rullestol, lam. Moren som ventet på sønnen som aldri kom på hyttetur fordi han var død i en motorsykkelulykke. Den unge kvinnen som mistet samboeren da kameratene hans hadde kjørt i 164 km/t i 70-sonen.

— Det jævligste var hun moren som fortalte om sønnen sin, synes Johan Sandberg.

Tør ikke ta lappen

Sotraruss Elisabeth Langeland er klokkeklar:

— Jeg skal aldri kjøre for fort.

— Jeg var kjemperedd fra før. Nå tør jeg ikke ta lappen en gang, smiler venninnen Christine Ekren.

— Jeg satt og gren hele tiden.

Håvard Prestegården
Håvard Prestegården
Håvard Prestegården