• Jeg trodde min siste time var kommet, sier Eivind Sande.
  • Se video av brannen her. 63-åringen bor i første etasje i det nå utbrente leilighetsbygget i Dag Hammarskjölds vei 2 i Fyllingsdalen. Han er bevegelseshemmet, og klarte ikke å komme seg ut av leiligheten ved egen hjelp da det brøt ut brann onsdag morgen.

— Jeg kan ikke få fullrost redningsfolkene godt nok, både politiet og brannvesenet, sier han til bt.no.

Hadde politiet på tråden

Mens det brant rundt ham, og røykdykkere søkte etter ham, hadde han hele tiden politiet på tråden. Da røykdykkerne fant frem til leiligheten hans, knuste de en rute og fikk overlevert nøklene. Slik fikk de åpnet døren og reddet ham ut.

— Det var en helt jævlig opplevelse. Det brant både foran og bak meg. Heldigvis bor jeg i første etasje, og det brant jo oppover, men fra veggene raste det ned rundt meg. Det har ikke helt gått opp for meg ennå, men det kommer nok en reaksjon. Jeg har vært utrolig heldig, sier 63-åringen.

I FLAMMER: Huset var overtent da brannvesenet kom frem til stedet.
LARS JOACHIMSEN

— Det var en svært dramatisk redningsaksjon under brannen som la seks leiligheter i ruiner onsdag morgen, forteller varabrannsjef Karl Otto Nesdal.

Voldsomt kraftig brann

— Det var en voldsomt kraftig brann som utviklet seg raskt. Vi var på stedet seks-syv minutter etter at alarmen gikk, og da var huset overtent - og det hadde også begynt å spre seg, sier Nesdal.

Brannmannskapene visste da at én person ikke var gjort rede for.

Mannen ble senere reddet ut av røykdykkere - ikke av naboer, slik det ble opplyst om tidligere onsdag.

Hadde kontakt på telefon

— Vi visste at én person fortsatt var i huset, men vi hadde ikke klart å identifisere hvor han var. Røykdykkerne la en plan allerede mens de gjorde seg klare til å rykke ut, de visste at det her ville gjelde livreddende innsats, forteller varabrannsjefen.

Mens noen bisto med såkalt «vannstøtte», tok andre seg inn i huset og søkte gjennom leilighet for leilighet.

Samtidig hadde mannen, som ikke klarte å ta seg ut ved egen hjelp, kontakt med dem på telefon.

— Han snakket med oss mens det brant rundt ham, ting raste ned og trappen hadde tatt fyr. Han opplevde det som svært dramatisk, forteller Nesdal.

Røykdykkere fant mannen og knuste en rute, slik at han kunne gi dem dørnøkkelen. Slik kom de seg inn og fikk reddet mannen ut.

— Naboene gjorde også en god innsats, ved å starte evakuering av leiligheter og hus i nærheten, understreker varabrannsjefen.

Når han selv tar brannstedet i øyesyn onsdag ettermiddag, peker han på et smeltet bosspann ved naboeiendommen for å vise hvor sterk varmeutviklingen har vært.

Huset som er helt utbrent, er bygget inntil et annet leilighetsbygg. Dette ble også skadet i brannen, men står etter forholdene nokså uberørt av flammene.

— Her har det vært brannskiller, så brannen har bare spredt seg via taket. Uten brannmuren ville hele bygningsmassen stått i full fyr, sier Nesdal.

brann1.jpg
ERLEND L. HAUGEN

Flere har flyttet hjem

Flere av de 18 evakuerte har onsdag ettermiddag fått flytte hjem. Det gjelder beboere i nabohusene, som ble evakuert på grunn av spredningsfaren.

Beboerne i bygningen som er helt utbrent må fortsatt vente en god stund før de kan komme seg inn i leilighetene og se nærmere på skadene.

— Vi vil ha folk her utover dagen og følge med, slik at det ikke er fare for at noe blusser opp, sier varabrannsjefen.

Politiet har i dag avhørt én person. De tror at brannen startet i denne personens leilighet, men politiførstebetjent Rune Mjelde i Bergen vest politistasjonsdistrikt sier at de ikke mistenker at brannen er påsatt.

UTBRENT: Det er lite igjen av huset.
ERLEND L. HAUGEN
ETTERSLUKKING: Brannvesenet har drevet etterslukking hele onsdag.
ERLEND L. HAUGEN