• Om eg vet kem han der é? Klart det, det é jo han der med kugalskapen, ler Edith Landro, en av mange beboere i Vestre Vadmyra som i går fikk landbruksministeren på døren.

ATLE ANDERSSON

— Folk har en tendens til å forbinde meg med syke kyr, humrer statsråd Bjarne Håkon Hanssen i 13. etasje i boligblokken i Vadmyra.

I går kveld gikk han fra dør-til-dør i høyblokken for å dele ut roser og snakke med velgere. Samtlige regjeringsmedlemmer skal i løpet av denne uken "ut og vise seg blant folk", som Hanssen selv uttrykte det. Landbruksministeren havnet i Loddefjord. Han tok utfordringen på strak arm. Mange dørselgere eller Jehovas vitner kunne lært noen dørstokk-triks av statsråden.

En bonde her? - Hva gjør en bonde på disse kanter, undret Mary Breiland, en av de slagferdige bergensmadammene som smilende tok imot både rosen, statsrådens håndtrykk og hans lune bemerkninger.

— Nei, vi er nå ute på en aldri så liten sjarmoffensiv. Det er jo valg snart, så vi må ut og gjøre våre hoser røde, svarte statsråden.

Norske landbruksministere har ikke tradisjoner for å tilhøre den politiske kjendiseliten, men Ap-politikeren fra Namdalen har gjort seg bemerket, riktignok dels ufrivillig, fordi han fikk både kugalskap og munn- og klovsyken i Europa rett i fanget. Men Hanssen er også blitt en av Stoltenberg-regjeringens mest profilerte medlemmer i kraft av egne utspill om lavere matvarepriser og mindre overføringer til landbruket, noe som har fått bønder til å se rødt.

- Pass på maten vår - Jo da, han der kjenner vi, sa over halvparten av de BT spurte på statsrådens rundtur i de fem øverste etasjene i den 14 etasjes høye blokken.

— Pass på maten vår, sa en som nøyde seg med å ta imot rosen før hun lukket igjen inngangsdøren.

— Du verden for en overraskelse. Hva gjør du her ute, spurte en pensjonist, før hun ga landbruksministeren og Pål Berrefjord, ungdomskandidat fra Hordaland, klar beskjed om å gjøre et krafttak for de svakeste i samfunnet.

— Det er så mye vondt å se rundt oss. Tenk på foreldre med små barn som må velge om de skal kjøpe melk eller leverpostei fordi de ikke har råd til begge deler. Her har dere jammen en jobb å gjøre, sa kvinnen, og sa klart fra at hun var lei politikere som lover og lyger.