Meldingen som førte til politiaksjonen i Loddefjord mandag kveld kom fra Forsvaret.

— En sivilist tok kontakt med dem og opplyste at de burde holde øye med vedkommende på grunn av hans opptreden og trusler. Det gikk på ulike former for legemskrenkelser, sier Lars Morten Lothe, overbetjent ved politiet i Bergen vest.

Grunnen til at det tok tid før han kom ut er at han ville ha en uavhengig tredjepart tilstede under pågripelsen

Arild Dyngeland, mannens forsvarer

Han sier at mannen er siktet for trusler på bakgrunn av omkringliggende opplysninger blant annet fra arbeidsgiver, altså Forsvaret.

Vurderte å vente

Stasjonssjef Trond Salvesen i Bergen vest bekrefter at han fikk en bekymringsmeldingen fra vaktsjefen på Haakonsvern klokken 16.45 mandag ettermiddag.

— Jeg vil ikke gå i detalj på hva den innebar, men det var denne meldingen som til slutt resulterte i aksjonen, sier Salvesen.

Bakgrunnen for meldingen skal være en situasjon som har bygget seg opp over tid, og som toppet seg mandag. Politiet vurderte om de skulle aksjonere eller vente.— Da vi bestemte oss, var det at mannen hadde våpen og husets beliggenhet som avgjorde størrelsen på operasjonen, sier Salvesen.

De omkringliggende husene ble evakuert.

— Vi går alltid ut med så stor styrke når vi er usikre på hva som møter oss, sier Salvesen.

Erkjenner ikke straffskyld

Ifølge operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt gikk den opprinnelige meldingen til dem ut på at mannen kunne være ustabil.

Mannens forsvarer, advokat Arild Dyngeland, sier han ikke kjenner til noe som kan tyde på det ved sin klients historie.

Etterforskeren og juristen har forskjellig oppfatning om situasjonen, så inntil videre blir han sittende

Arild Dyngeland, mannens forsvarer

  • Når jeg snakker med ham opplever jeg det heller ikke sånn at han har problemer med helsen, sier forsvareren.

Mannen som ble pågrepet natt til tirsdag er ifølge Salvesen ikke kjent av politiet fra før, og har ikke noe kriminelt rulleblad. Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

  • I sin forklaring til politiet har han ikke erkjent noen straffbare handlinger, sier Dyngeland.

Ville ha vitne

I tiden før mannen ble pågrepet mandag kveld talte bt.no opp til tolv politibiler og minst like mange bevæpnede politifolk i området rundt huset hvor mannen befant seg.

Mannen sier til sin forsvarer at han er storlig overrasket over politiets tilnærming og proporsjonen på utrykningen.

  • Grunnen til at det tok tid før han kom ut er at han ville ha en uavhengig tredjepart til stede under pågripelsen. Det er knyttet til veldig negative erfaringer han har fra sitt arbeid og ansettelsesforhold, sier Dyngeland.Han vil ikke utdype dette ytterligere. En bekjent av mannen ankom stedet ved ett-tiden natt til tirsdag.
  • Da løste situasjonen seg, sier Dyngeland.

Etter at mannen ble pågrepet tok politiet ham med til rutinemessig legesjekk før han ble innsatt i arresten på Bergen sentrum politistasjon. Der satt han over natten.

— Belastende situasjon

Mandag morges ble han ifølge forsvareren forespeilet at han skulle avhøres og deretter slippes fri. Men etter å ha sittet i avhør seks timer frem til cirka klokken 20 tirsdag, sitter mannen fortsatt fengslet.

  • Der blir han nok i hvert fall til i morgen. Etterforskeren og juristen har forskjellig oppfatning om situasjonen, så inntil videre blir han sittende, sier Dyngeland.

Hans klient opplever situasjonen som en belastning.

— Det er selvfølgelig en påkjenning for ham å sitte i politiarresten, sierforsvareren.

Etter det bt.no kjenner til er det ikke planlagt å fremstille mannen for fengsling onsdag.

Jourhavende jurist Liv Giertsen i Hordaland politidistrikt ville mandag kveld ikke kommentere saken av hensyn til etterforskningen. Hun ville heller ikke utdype hva siktelsen går ut på.