38-åringen har som den eneste av de hovedtiltalte erkjent at han har vært med på å bestille flere leveranser av GBL fra Polen.

38-åringen har forklart at han, som en vennetjeneste for en person han ikke vil navngi, sto for mye av kontakten med den polske bygningsarbeideren som hadde ansvar for å kjøpe inn og frakte GBL-partiene fra Polen.

Arbeidere eller GBL?

Han er førstemann ut av de seks tiltalte til å forklare seg i rettssaken som nå går for Bergen tingrett. 38-åringen startet sin forklaring onsdag. Aktor, statsadvokat Arild Oma, fortsetter i dag å konfrontere entreprenøren med en rekke telefonsamtaler. Etterforskerne mener samtalene foregår i kode og dreier seg om narkohandler.

— Jeg blir nedringt, to-tre ganger om dagen, folk er sinnsyke. Vi må bare få gang på det igjen, sier en av de andre tiltalte, en tidligere drapsdømt 34-åring, i en samtale.

Han og 38-åringen diskuterer en person som skal være på vei til Stavanger med arbeidere, men som er blitt forsinket.

Aktoratet mener dette er kode for en narkoleveranse, men 38-åringen står fast på at det faktisk handler om arbeidere.

— Det var masse småjobber i Stavanger på den tiden, og vi trengte folk, sa han da han ble bedt om å kommentere samtalen.

- Hadde ikke kodespråk

Han mener aktor kun trekker frem opptak av samtaler som kan virke mistenkelige.

— Dette virker snuskete, men mener det må finnes KK (kommunikasjonskontroll, red.anm) som viser at vi forsøker å skaffe arbeidere. Jeg føler dere ikke har gjort en rettferdig jobb. Det er 860 timer KK i denne saken, og så trekker dere frem disse få samtalene, det er bare til ugunst for meg. Det er klart at dette kan tolkes akkurat som en ønsker, men dette handler om arbeidere, sa han.

I andre samtaler vedgår han imidlertid at det er brukt kode fordi han og de andre involverte mistenkte at de var avlyttet.

I en samtale med en polsk mann diskuterer de hvordan det går med polakkens «søster».

— Ut fra ordlyden tror jeg nok dette handler om hva som skjer med NN (GBL-kureren), sa 38-åringen.

Han avviser likevel at de involverte hadde noe avtalt kodespråk som de brukte i telefonsamtalene.

— Dette kodespråket er noe politiet har gjort til en stor greie, men som jeg egentlig ikke har skjønt. Når jeg har sett gjennom sakspapirene, ser jeg at det var bare improvisert. Vi hadde kanskje noe improvisert kodesnakk, men ikke noe utover det, sa han.