25. mars i år ble et mareritt for Bodil Flesland (24). Tidlig denne morgenen opplevde hun at sjalet hennes ble hektet fast i transportbåndet hun arbeidet ved. Hun ble dratt nesten helt inn i flykroppen før hun til slutt ble frigjort.

Flesland mistet bevisstheten og ble fraktet til Haukeland sykehus for intensiv behandling. Tilstanden hennes ble da betegnet som alvorlig.

I dag, nesten tre uker etter ulykken, møtte hun sine redningsmenn.

— Jeg vil si tusen, tusen takk. Jeg er veldig takknemlig og glad for at dere kunne førstehjelp, sa hun til kollegene i Widerøe og Avinor.

Les også: Nesten kvalt på Flesland

Helt frisk

— På grunn av rask og riktig førstehjelp fra kollegene overlevde Bodil denne alvorlige hendelsen, sier Steinar Sellevold, regionsjef i Norsk Luftambulanse region Vest.

På basen til Luftambulansen overrakte han i dag diplom til de fem redningsmennene.

— Dette er et fantastisk eksempel på at det nytter med kunnskap om førstehjelp. Bodil er frisk og fin i dag takket være at de som var nærmest satte i gang umiddelbar førstehjelp, sier Sellevold.

Han får støtte fra Geir A. Sunde, legen i luftambulansen som fraktet Flesland til sykehus.

— Uten deres innsats kunne det gått mye verre for Bodil, sier Sunde.

Vil tilbake på jobb

Flesland studerer til vanlig fysioterapi, men har deltidsjobb i Widerøe. Hun har ikke tatt skrekken etter den alvorlige ulykken.

— Jeg er klar for å begynne på jobb igjen. Man må jo opp igjen på hesten, eller båndet, sier hun.

Hun takker venner og familie for all støtte.

— Jeg føler jeg har klemt halve Bergen i det siste, og har fått et hav av blomster, forteller hun.

Selv husker hun ingenting fra ulykkesdagen, men vil gjerne rose sine snarrådige kolleger.

— De må ha fått seg et ordentlig sjokk, og det er fantastisk at de klarer å holde hodet kaldt. Jeg føler meg utrolig heldig, sier Flesland som ikke har en eneste skramme etter ulykken.

Glade for å hjelpe

Gjensynsgleden var ikke mindre for kollegene.

— Vi er alle ganske rørt. Det er flott at det går så bra med hun, sa Thomas Hjelme da han mottok diplom for livreddende hjelp.

Han jobber i Avinor, og var blant de første som kom til stedet etter ulykken. Da hadde allerede Widerøe-kollegene Bård Ølmheim og Trond Skarlo klart å få Bodil løs fra transportbåndet.

Hjelme utførte hjerte- og lungeredning i påvente av at luftambulansen kom til stedet. Denne kunnskapen har han tilegnet seg gjennom jobben.

— Vi vil anbefale alle bedrifter å organisere førstehjelpskurs for sine ansatte, oppfordrer Sellevold.

Selv er Flesland bestemt på å friske opp sine egne kunnskaper på området, for å være i stand til å hjelpe andre.

Endret transportbåndene

Etter ulykken gikk Widerøe gjennom alle sine transportbånd.

— Ulykkesbåndet er fortsatt ute av drift, men de andre har vi gjort modifiseringer på, og er nå tilbake i bruk, sier driftsdirektør Stein Terje Dahl i Widerøe.

Blant endringene er utforming og plassering av nødstoppknappene. Overgangen mellom flykropp og transportbånd er det også gjort justeringer på.

— Alle kjente farer som vi har prøvd å forutse er det nå gjort noe med. Vi håper at ikke noe lignende skal skje igjen, sier Dahl.

GLAD: - Det har vært mye klemming i det siste, sier Bodil Flesland. I dag takket hun kollegaene som ga henne førstehjelp etter arbeidsulykken. Tor Leivestad (t.v.) og Oddvar Flåm (t.h.)
silje robinson
ØRJAN TORHEIM (MMS)