JØRN-ARNE TOMASGARD

Blide og livsglade står de foran oss. Sabine med sine lange lyse lokker og gladjenten Birthe med sin utadvendthet og smittende latter.

Det er bare Sabines stygge hoste som forteller at disse to jentene ble hentet nedsotet, bevisstløse og kullosforgiftet ut av Lille Øvregaten 32 sist onsdag ettermiddag.

Da hadde de ligget på gulvet, innesperret av brannen som herjet, i en halv time. Livredde for vissheten som nærmet seg: At de ikke kunne klare å puste inn denne røyken. At de ble svakere og svakere. At en sannsynlig utgang var døden.

— Du har vel aldri lyst å dø. Men jeg ville bare slippe unna, komme meg vekk. Alt var bedre enn å ligge der. Det var direkte vondt. Det var så vanskelig å puste. Jeg tenkte at det var mye enklere bare å dø, sier Birthe.

— Vi skylder brannfolkene livet. Ord kan ikke beskrive hvor takknemlige vi er for at de reddet oss, sier Sabine.

— Vi beundrer jobben deres, at dere tør å gå inn i brennende hus på den måten. Dere er heltene våre, og kommer alltid til å være det, sa Birthe Hovland Heldal til brannfolkene da de møtte media på hovedbrannstasjonen i Bergen i går.

Ville pusse på brunfargen

Birthe hadde kommet hjem fra ferie på Ayia Napa mandag, men var misfornøyd med brunfargen. Derfor gikk hun for å ta solarium hos Sentrum Treningssenter. Hun dro fra hjemmet på Laksevåg til Lille Øvregaten fordi hun som elev på Tanks videregående skole like ved, pleide å gå på dette solstudioet.

— Jeg har pleid å gå der. Visste at det var greit og billig, sier hun.

Sabine fra Hjellestad skulle møte en venninne i byen, men hadde litt god tid. Derfor bestemte også hun seg for å friske litt på brunfargen hos Sentrum Treningssenter sist onsdag ettermiddag.

— Jeg hadde bare vært der et par ganger før, sier hun.

Begge visste at solariene i annen etasje var gamle, og de følte seg ukomfortable med de elektriske heisene som åpnet og lukket dem. Derfor gikk de opp i tredje etasje der det var nyere solsenger. Skjebnen ville det slik at de ble liggende side om side i hvert sitt rom da det tok fyr i et solarium i annen etasje, ifølge øyenvitners forklaring. Mens folk i etasjen under kom seg ut med nød og neppe, hørte ikke de to jentene i tredje etasje ropene om brann.

Aldri møtt hverandre

— Musikken sto så høyt på at vi ikke hørte, forklarer Sabine.

De ble først oppmerksomme på at noe var galt da de kjente røyklukt. Etter hvert åpnet Birthe døren ut i gangen.

— Jeg ble møtt av en vegg av røyk. Det var helt svart. Jeg hadde ikke hatt en sjanse til å komme meg ned trappen og ut. Så ble jeg oppmerksom på at det lyste under døren i det andre rommet. Da jeg banket på og det kom en jente ut, ble jeg glad. Det var godt å ha noen å være sammen med, sier Birthe.

Jenten som kom ut, var Sabine. De to hadde aldri møtt hverandre før dette skjebnens øyeblikk. De søkte tilflukt på rommet der Sabine hadde tatt solarium, fordi det var minst røyk der.

Låste døren

— For sikkerhets skyld låste vi døren etter oss, forteller de. I går, når de endelig følte seg sterke og friske nok til å fortelle offentligheten om skrekkopplevelsen, kunne de le litt av dette. Det endte nemlig med at røykdykker Stian Hausvik måtte sparke inn døren da han kom for å redde.

— Jeg ringte en venninne og fortalte at jeg var inne i et brennende hus. Hun hadde ringt til mamma, som ble kjemperedd og prøvde å ringe meg hele tiden. Men jeg hørte ikke telefonen selv om den ringte og ringte, forteller Sabine.

På desperat jakt etter oksygen slo hun hull i en vegg og fikk også slått et lite hull i en glassrute bak veggen. I går kunne hun vise frem kjøttsår og blåmerker på armene som et resultat av slagene.

Birthe ringte nødnummeret 112 og fikk kontakt med politiet.

— De ba oss legge oss på gulvet, og puste gjennom klærne våre. Det gjorde vi, forteller Birthe.

— Jeg hadde en tykk genser i vesken min som vi begge lå og pustet gjennom. Det hjalp oss, sier Sabine.

Ikke så redde i starten

Jentene forteller at de ikke var så veldig redde i begynnelsen.

— Jeg tenkte at dette er Norge, vi blir reddet. Det var nok litt naivt tenkt, innser Birthe i dag.

Det siste hun husker før hun mistet bevisstheten, var at hun fikk beskjed fra politiet om at røykdykkerne var på vei opp.

— Der og da trodde jeg at jeg skulle dø. Jeg våknet opp da jeg kom til akuttmottaket, og ble utrolig glad fordi jeg var reddet, sier Birthe Hovland Heldal.

Begge jentene sier de er ferdige med solarium.

— Heretter blir det selvbruningskrem! sier de og ler.

- Trodde de var døde

Brannmester Kjell-Ove Christophersen var med i det røykdykkerlaget som fant jentene.

— Jeg trodde jentene var døde da jeg kom inn i rommet, sier han.

Christophersen forteller om det han opplevde som en spesiell stillhet i huset.

— Vanligvis bruker det å være stressende lyder av røykvarslere som uler i slike tilfeller. Her var det helt stille, bortsett fra musikken fra solsengene som vi hørte da vi kom inn i rommet. Det var en spesiell stemning i det rommet, med de livløse jentene og kosemusikken i bakgrunnen, minnes røykdykkeren.

Han sier at jobben var hard både fysisk og psykisk.

— Det var ganske lange dager før vi fikk avklart at de var i live. Da vi fikk vite at de hadde overlevd, lettet det et stort press på skuldrene våre, sier Christophersen.

Røykdykkerne har fått mye skryt for stort mot og måten de løste oppdraget i det brennende huset på. De så ikke en hånd foran seg, det var flere hundre grader varmt og flammene kom etter dem opp trappen da de utførte det livsfarlige oppdraget.

— Men det var aldri på tale å snu, sier Christophersen.

Våkner om natten

Jentene har til nå hatt nok med å komme seg til hektene etter opplevelsen. De frykter senvirkningene etter den skrekkelige halvtimen.

— Jeg våkner opp om natten og tenker på det som hendte, sier Sabine Uldal.

Jentene tror de kommer til å holde kontakten, selv om Birthe skal flytte til Stavanger og begynne på folkehøyskole i høst.

— Vi får nok behov for å snakke om opplevelsene i etterkant. Da er det vel ingen som skjønner bedre hvordan jeg har det enn Sabine. Vi kommer nok til å prate mye med hverandre, tror Birthe Hovland Heldal.

TAKKE FOR LIVET: Birthe Hovland Heldal (19) og 17-årige Sabine Uldal (til h.) takket i går brannmennene som reddet dem ut fra dødsfellen i det brennende huset i Lille Øvregaten sist onsdag. FOTO : KNUT EGIL WANG