— Så mange mennesker har jeg aldri sett på Kronstad før. Dette må være verdensrekord! utbrøt Johannes Fjeldstad, vokalist i bandet Hvitmalt Gjerde da han så utover folkehavet på plassen foran den nye Høgskolen i Bergen.

Bandet er fra Wergeland like i nabolaget, og var nok i likhet med andre naboer overgitt over innmarsjen av nærmere 7000 studenter i det som tidligere var et avstengt jernbaneverksted.

- Mye bedre enn Nygård

Det virket som om flesteparten av studentene hadde tatt turen til høyskolebygget under den offisielle åpningen i formiddag. 2300 var helt ferske studenter, og blir det første kullet som får studere i de flotte lokalene. Andre har et sammenligningsgrunnlag.

GLEDER SEG: Rita Thorsteinsson og Kristina Esposito er to av 6000 studenter på Kronstad.
ROAR CHRISTIANSEN

— Dette er vesentlig bedre enn det var på Nygård, sier 24-åringene Berit Thorsteinsson og Kristina Esposito. De går begge på faget energiteknologi, og bytter studiested fra Lars Hilles gate til Kronstad, tre bybanestopp lenger vekk fra sentrum.

— Det er nye lokaler og ny teknologi her. Det ser veldig fint ut, sier Thorsteinsson.

- Men tror dere det blir plass til alle de tusener av studentene?

— Det blir sikkert litt kamp om lesesalplasser og grupperom. Men det er det uansett hvor man studerer, sier Esposito.

Rosa strømpebukser

Selv om mange studenter må flytte litt ut av sentrum, var flere av talerne opptatt av å fortelle hvor sentralt Kronstad er i byutviklingen.

— Dette er det største byggeprosjektet som kommer i kjølvannet av Bybanen. Og vi er mange som har sett på med intens glede at det har tatt form. Nå er dere blitt hjertet i byen, slo ordfører Trude Drevland fast.

Hun kunne likevel ikke dy seg for å komme med en liten pekefinger:

— Vi har hatt fadderuke, og det har vært gøy. Men den varer heldigvis bare en uke. Jeg trenger ikke unge menn i rosa strømpebukser som løper frem og tilbake foran stuevinduet mitt hver eneste lørdag. Men det var festlig én gang, sa Drevland - og bidro muligens at en av tilhørerne fikk litt ekstra bondeanger.

- Slit'an

Drevland takket dem som aldri hadde gitt opp troen på å få samlokalisert Høgskolen. To av dem er rektor Ole Gunnar Søgnen og HiB-direktør Audun Rivedal.

FLOTT: Høyskolebygget er lyst og trivelig innvendig.
ROAR CHRISTIANSEN

— Denne dagen har jeg gledet meg til lenge. Nå er vi førstereis i samme båt, alle sammen. Og for en båt! sa Søgnen i sin hilsen til studentene.- Len dere tilbake og nyt stunden, oppfordret Rivedal de flere tusen - for det meste stående - publikummerne.

Gikk man inn i bygget, forsvant derimot lyden fra åpningshøytideligheten på andre siden av glassfasaden. Her summet det i stedet av studentorganisasjonsmennesker i fargerike t-skjorter, ferske og erfarne studenter i nye omgivelser og blide ansatte.

Trappen i inngangspartiet var allerede tatt i bruk som tribune, mens biblioteket i det gamle jernbaneverkstedet var stillesone. Teglstein, treverk og store glassvinduer dominerer bygget.

På bergensk er det bare en ting å si når noen har fått noe så fint og nytt: - Slit'an!