• Vi bør sette opp skilt ved norskgrensen som advarer sigøynerne mot å ta med barn inn i landet.

Det sier Torbjørg Bay. Hardangerkvinnen har arbeidet med sigøynerspørsmål siden 1984. Tirsdag vitnet hun i saken der seks sigøynere er tiltalt for menneskehandel.

Forstår fortvilelsen

Noen av dem må også svare for påstander om seksuelle overgrep mot mindreårige. Forsvarer Are Bohne ønsket at Bay skulle fortelle retten om sigøynerkultur.

— Denne saken er ikke et eksempel på kulturkollisjon mellom sigøynerne og norsk rettsvesen, men den er et kulturkrasj, sa Bay etter at hun var ferdig med sitt vitnemål.Felles for de seks tiltalte er at de ikke forstår at de har gjort seg skyldige i menneskehandel.

— Jeg forstår godt at de ikke skjønner det. Som barn ble de opplært til å reise rundt med storfamilien for å tjene penger til å overleve. Nå er det fengslet for å ha gjort det de selv ble opplært til, sa Bay.

- Lærer av å reise

Hun mener rettssaken er et eksempel på at fattige mennesker forfølges av den norske staten.

— Hvis reising med egne barn er menneskehandel, hva tenker du da?

— For meg er menneskehandel å ta barn etter et jordskjelv å selge dem til sexindustrien, svarte Bay.

Tingrettsdommer Solberg grep da inn og minnet om at retten måtte forholde seg til menneskehandelsbegrepet i Straffeloven.

— Ja, jeg forstår det, men nettopp resingen med barna er en del av sosialiseringsprosessen i romkulturen. Denne folkegruppen kan ikke lenger ta med seg barn til Norge, repliserte Bay.

Menneskehandel eller bryllupsgave

Statsadvokatene i Hordaland mener to sigøynerjenter ble giftet bort sin vilje. Deres foreldre skal ha mottatt flere tusen euro fra brudgommenes foreldre. Bay kaller det ikke for menneskehandel, men for medgift.

— Et bedre ord er egentlig bryllupsgave. Det er som oftest jentens foreldre som betaler penger til brudgommens familie. De brukes blant annet til å stelle i stand en stor bryllupsfest, som er svært viktig i deres kultur. Pengene kan også være en startkapital for det nyetablerte paret.

Her i landet ser vi noe av det samme, for eksempel ved at brudeparets foreldre betaler for bryllupet, fortalte Bay.

Hun sa hun aldri hadde hørt om tvangsekteskap mellom sigøynere.

— Det finnes ikke, forklarte hun i retten.

Spørsmål om sex

En av mennene i retten er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med sin kone da hun var under den seksuelle lavalder.

— Hva tenker du om at en 13 år gammel sigøynerjente gifter seg, spurte førstestatsadvokat Arild Oma.

— En sigøynerjente synes selv hun er voksen når hun har fått menstruasjon. Hvis hun vil gifte seg, så gjør hun det, oftest etter å ha snakket med sine foreldre.

— Er det en forventning om at det unge paret skal ha seksuell omgang, spurte førstestatsadvokaten.

— Ja, det er det jo i alle kulturer, også i kongehus. Man skal jo få barn, svarte Bay.- Skal dette skje i løpet av bryllupsnatten, spurte statsadvokaten.

— I Norge har vi samboerskap, og begrepet bryllupsnatt finnes vel ikke lenger, slik sigøynerne har det. Dagen etter et sigøynerbryllup stråler mannen. Hvis en sigøynerjente sier ja til ekteskap, sier hun også ja til seksuell omgang, svarte Bay.

Tvilte på voldtekt

Da det ble opplyst at en av de fornærmede jentene har forklart at familien hennes prøvde å hjelpe til for at en gutt skulle ha sex med henne, svarte Bay:

— Det høres helt ko-ko ut, unnskyld. Det høres helt usannsynlig ut. Jeg har aldri hørt om noe sånt. En kvinne i en familie ville aldri tillate dette. Hvis noen voldtar et barn, er det forferdelig, men jeg kan ikke forstå at voksne sigøynere hjelper til med at barn blir voldtatt. Da påfører de både seg selv og sin familie så mye skam at de vil bli utstøtt, svarte Bay.

- Ressurssterke

Hun fortalte at sigøynerne er svært barnekjære mennesker og veldig opptatt av å beskytte jentene sine. Hun viste til sine erfaringer med sigøynere i Oslo.

— Flere av dem ser med skepsis på vår kultur. De forstår for eksempel ikke at helsesøstre gir p-piller til norske jenter på 12 år. Det er en av grunnene til at unge sigøynerjenter tas ut av skolen. Vi har forsøkt å få til et utdanningstilbud for sigøynerbarn, men har ennå ikke lyktes. Dette er ressurssterke mennesker. Flere av dem snakker flere språk, er gode menneskekjennere og flinke i sin næringsvirksomhet, men de er svært forskjellige fra oss, sa Torbjørg Bay.