Bergensstudenten Kristian Skålnes (27) var fortvilt etter å ha mistet mobilen sin på byen i Bergen natt til torsdag 11. september.

— Jeg oppdaget det ikke før jeg skulle på Bybanen og trengte å sjekke Skyss-appen, sier Skålnes.

- Ramlet inn selfies

Men det gikk ikke lang tid før fortvilelsen snudde til spenning - og et gryende håp om å få igjen den dyrebare dingsen.

27-åringen hadde nemlig funksjonen «Finn min iPhone» installert, koblet opp mot ipad og PC hjemme.

Jeg må si jeg er veldig fornøyd med politiets innsats i sånne småsaker. Det skal de ha.

Kristian Skålnes (27)

Via den kunne han snart begynne å følge med på blant annet bilder tatt med mobilen hans.

De ble nemlig lastet direkte opp til hans iCloud-konto, som gjør det mulig å dele alt innhold på én Apple-enhet med alle andre du har.

— Først sporet jeg telefonen til en adresse utenfor Bergen. Så ble telefonen avslått slik at jeg ikke kunne finne den lenger, forteller den 27-årige studenten av sammenlignende politikk ved UiB.

Så skjedde mer:

— Det begynte å ramle inn bilder, selfies, som var tatt med mobilen. Altså selvportretter tatt av den som holdt mobilen min. Én mann gikk igjen, sier Skålnes.

Kjapp etterforskning

Mandag denne uken gikk 27-åringen til politiet i Bergen sentrum for å anmelde saken.

Det var jo litt spennende og morsomt å følge denne mannen

Kristian Skålnes

Tirsdag snakket og mailet han med ordensmakten om saken. Samme dag ba etterforskeren Kristian om å sende bildene han hadde funnet.

— Jeg sendte bildene på mail tirsdag ettermiddag. Onsdag morgen var etterforskningen i gang, sier Skålnes.

Samme dag, altså i dag, fikk han telefon fra politiet:

— Rundt klokken halv tre ringte etterforskeren og sa at de hadde funnet telefonen min - og at en person var tatt på stedet, forteller 27-åringen via sin gamle, halvknuste erstatningstelefon.

Den stjålne mobilen skal Kristian få tilbake fra etterforskeren torsdag.

Fikk hjelp også sist

— Jeg må si jeg er veldig fornøyd med politiets innsats i sånne småsaker. Det skal de ha, sier Skålnes.

Han mistet nemlig en mobil for seks år siden, også, mens jobbet på en bensinstasjon.

— Da klarte politiet å løse saken ved å se på overvåkningsbilder. Bildene viste en fyr som strakk frem armen og tok mobilen bak disken, mens jeg betjente andre kunder.

Spent på oppklaringen

27-åringen, som tidligere var lærer i rettslære, innrømmer galant at det var gøy å følge med på hva som skjedde med mobilen hans.

— Det var jo litt spennende og morsomt å følge denne mannen dag for dag. Jeg har fått litt innblikk i livet hans, sier Skålnes.

Han mener mannen som tilsynelatende brukte mobilen hans mest heller «burde hatt en konto på Instagram eller noe sånt i stedet».

— Han publiserte den ene selfien etter den andre i bildestrømmen min.

Det var også andre personer på bildene som ble tatt, men han som tok selfies var spesielt aktiv.

— Det er jo passe dumt å ta selfies, da, siden bilder gjerne blir delt videre. Det kan ikke være den smarteste tyven i distriktet, dette, sier Skålnes.

- Og nå får du igjen mobilen din og er happy?

— Ja. Det er deilig å få igjen mobilen med alt som ligger innpå den. Men jeg gleder meg mest til å snakke med politiet og høre hvordan hvordan de klarte det. Å spore ham opp, altså.

- Fordelt i dag tidlig

Politiet i Bergen sentrum bekrefter at de har jobbet med en mobiltyveri-sak i dag, onsdag.

BT har ikke fått kontakt med etterforskeren på saken. Men leder for tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon, Knut F. Ellertsen, forteller dette:

— Vi hadde en slik sak som ble fordelt i dag tidlig, ja. Vi endte opp på en adresse der vi etter ransaking i hvert fall fikk tak i mobilen til han som hadde anmeldt. Og det ble opprettet en sak.

— Det var også en mann av utenlandsk opprinnelse som ble pågrepet i forbindelse med ransakingen. Om dette formelt er en tyverisak eller en helerisak, vet jeg ikke, sier Ellertsen.

Jobber dedikert

Han synes det er gøy med fornøyde «kunder», ikke minst fordi avsnittet hans nettopp har begynt å jobbe på en ny måte med slike saker.

— Første september begynte vi å skjerme én mann for å jobbe spesielt med denne typen allmennkriminalitet, som vi kaller grovt tyveri fra person på offentlig sted, sier tyverisjefen.

Ellertsen sier de har god oversikt, men at han nå regner med å få enda bedre kontroll med dette kriminalitetsfeltet.

— Dette er den typen kriminalitet som de fleste borgere kommer borti. Og det er forferdelig irriterende for dem det gjelder. Selvfølgelig kan vi be folk passe bedre på, hver enkelt kan gjøre mer for å forebygge at slike ting skjer. Men vi må også ta fatt i og prøve å løse disse sakene, sier Ellertsen.

PS! ordnett.no definerer selfie slik: «selfiesubst. m(eng.)(hverdagslig)selfie(fotografi man tar av seg selv, gjerne med mobiltelefonen, og legger ut på sosiale medier)»

«PASSE DUMT»: - Det er jo passe dumt å ta selfies, da, siden bilder gjerne blir delt videre. Det kan ikke være den smarteste tyven i distriktet, dette, sier Skålnes.
PRIVAT