Det var natt til fredag den 25 fot lange lystbåten med tre unge menn om bord, braste inn i skutesiden til M/S «Kongsvaag».

Like etter klokken fire var alle de seks mannskapene på frakteskipet i sving med å klargjøre skipet for å gå til kai ved Esso-anlegget i Kjøkkelvik.

Kapteinen sto på broen og konsentrerte seg om anløpet da han plutselig hørte et smell.

— Jeg så ingenting før det ristet i båten. Båten må ha kommet i veldig stor fart, sier han.

Kastet ned trosse

Siden flere av mannskapet sto på dekk, kunne de raskt se hva som hadde skjedd. Lystbåten hadde smelt med baugen først rett inn i skutesiden.

Det er forferdelig når slikt skjer

Kapteinen på M/S «Kongsvaag»

— Vi fikk kastet ned en trosse som de tok i mot, og fikk dratt dem inn til skutesiden. Så var redningsskøyten her nesten med en gang, sier kapteinen.

Om bord på redningsskøyten var kaptein Alfred Aastrøm på vakt. Mannskapet lå og sov da de fikk melding om ulykken via Hovedredningssentralen.

— Når vi får så alvorlige meldinger, begynner vi å kjøre nesten før vi har fått på oss klærne. Det kan ikke ha tatt mer enn ti minutter før vi var fremme, sier Aastrøm.

Fant hardt skadet mann

Da de kom frem, fant de en ung mann hardt skadet fremme i baugen på fritidsbåten.

— Han var bevisst, og vi fikk på ham nakkekrage og la ham på båre. Så ble han levert over til brannvesenets båt, som hadde kommet til, sier Aastrøm.

De to andre som nå ligger på Haukeland var i cockpiten på den 25 fot lange båten.

— De var relativt klare, og kunne gi oss en god oversikt over situasjonen.

- Forferdelig

Etter en stund fikk redningsmannskapene forsikret seg om at ingen hadde falt i sjøen, og de skadde ble fraktet til sykehus.

20131122_043020.jpg
RS «Kristian Gerhard Jebsen»

Kapteinen på frakteskipet sier mannskapet hans håndterte situasjonen med ro.— Det var ingen panikk. Men det er klart at man er ikke forberedt på sånt. Det er forferdelig når slikt skjer, sier han.

Kapteinen har snakket mye med mannskapet sitt etter hendelsen.

— Det må vi. Alt skjedde veldig fort. Vi har fått tilbud om hjelp, men har hatt et møte og funnet ut av at vi takler situasjonen godt.

Kritisk skadet

Fredag kveld ligger de til kai i Haugesund.

De tre unge mennene som var om bord i fritidsbåten ligger på Haukeland Universitetssykehus.To menn, begge 23 år gamle, ble av sykehuset beskrivet som henholdsvis kritisk og alvorlig skadet. En tredje person født i 1990 er lettere skadet, opplyser sykehuset.

Lørdag formiddag er mannen med de minst alvorlige skadene utskrevet fra sykehuset. Samtidig er tilstanden bedret for den hardest skadde 23-åringen, som nå betegnes som alvorlig skadet.

Politiet har rutinemessig tatt promillekontroll av de involverte, og etterforsker saken.

20131122_050415.jpg
RS «Kristian Gerhard Jebsen»