Det sier politiadvokat Magne Sylta ved seksjon for organisert kriminalitet. Han beskriver denne saken som den største narkotikasaken i Bergen noensinne.

— Denne gruppen utgjorde den absolutte toppen av næringskjeden når det gjelder hasjomsetning i Bergen i 2011–2012. Vi har andre nettverk her også, men langt fra i denne størrelsesordenen, sier Sylta.

Døgnet rundt-overvåking

Etterforskeren som ledet teamet på fire-fem bergensspanere i åtte hektiske måneder, beskriver arbeidet med saken som en tålmodighetsprøve.

— Det går på kondisjonen løs å drive skjult etterforskning mot et miljø som primært er lukket. Vi har avlyttet mange, mange timer med telefonsamtaler, uten at jeg kan si nøyaktig hvor mange det er snakk om. Vi har overvåket rundt 100 møter mellom aktører i saken, samt hatt døgnkontinuerlig overvåking av flere personer i store perioder, sier etterforskeren, som av hensyn til rollen som spaner ikke ønsker navnet sitt på trykk.

- Må ut og grave

Telefonavlytting til tross, etterforskeren tror ikke saken hadde endt godt for politiets del dersom de ikke hadde benyttet seg av tradisjonelle spaningsmetoder.

— Aktørene i denne saken brukte kun telefonen til å avtale møter, og snakket aldri mer enn høyst nødvendig. De har hele tiden forsøkt å være ett steg foran oss, og motsatt. Da må vi ut og grave. Dette er personer som er bevisste på at politiet kan følge med, og har full oversikt over hvilke metoder vi bruker, sier han.

Viktig samarbeid

Bergenspolitiet har samarbeidet med flere lands politimyndigheter i etterforskningen. Det har vært avgjørende for utfallet, mener Sylta.

— Hordaland er et lite politidistrikt i narkotikasammenheng. For å komme helt i mål, har vi vært avhengige av velvilje fra våre kolleger i blant annet Oslo, Storbritannia og Tyskland. Det har vi også fått, sier han.

Statsadvokat Rudolf Christoffersen sier tiltalen er ventet å foreligge i løpet av august. Han roser politiet for den grundige etterforskningen.

— Dette er nok en av de største narkotikasakene politiet i Hordaland har etterforsket, i hvert fallsett hen tilmengden hasj som skal være innført og solgt videre, sier han.

Det er Riksadvokaten som har tiltalekompetanse i alvorlige saker som denne. Godkjenning derfra er ventet i løpet av de kommende ukene.

Vil ha strafferabatt

Advokat Jørgen Riple representerer den hovedtiltalte 34-åringen fra Bergen. Forsvareren mener han skal ha betydelig strafferabatt for å ha lagt alle kortene på bordet tidlig i etterforskningen.

— Han tilsto før han fikk kunnskap om hvor mye politiet satt med av bevis. Derfor er det naturlig, slik jeg ser det, at han skal ha uttelling i form av strafferabatt tilsvarende opp mot en tredjedel av straffenivået i slike saker, sier Riple.

Rettssaken mot de seks er forhåndsberammet til oktober måned.

SPANINGSLEDER: Han ledet et spanerteam på 4-5 etterforskere som i åtte måneder fulgte med på rundt 100 møter mellom aktører i saken.
Christian Nicolaisen