Over 1200 Telenor-kunder i Sunnhordland ble rammet da et båtanker lagde brudd i en sjøkabel utenfor Stord fredag. Feilen skapte store problemer for fasttelefon-, mobil— og bredbåndsnettet i de fem kommunene Bømlo, Stord, Fitjar, Tysnes og Kvinnherad.

Rammet mange

Lørdag kveld er deler av nettet oppe igjen.

— Særlig Bømlo var sterkt rammet, men nå skal en stor del av dem som var uten dekning ha fått den tilbake, sier informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, til bt.no.

I hele trøbbelområdet anslo Telenor at opptil 500 kunder kunne være uten både mobil— og fasttelefon fredag.

Får BKK-hjelp

Feilen ble tidlig funnet, men sjøkabelen som hadde blitt brutt, lar seg ikke ordne i en fei.

— Vi ser på ulike alternativer, men har ikke bestemt oss ennå. Vi har vurdert dykkere, men mener det vil være for risikofylt på grunn av alt spesialutstyret som trengs til reparasjonen. Vi vil heller se på andre muligheter, sa Krokan fredag.

Sent lørdag sier informasjonssjefen at den midlertidige løsningen er å låne kapasitet av lokale operatører i Sunnhordland.

— En mulighet var å kontakte kraftselskap for å se på deres fiberkapasitet i området. BKK, Sunnhordland kraftlag og Finnås kraftselskap har hjulpet oss med å få deler av dekningen tilbake, forteller Krokan.

Og i BKK var man bare glade for å kunne hjelpe til. Senioringeniør Svein Olav Monsen i BKK brukte det meste av lørdagen sin til å få nettet opp igjen.

— Vi fikk beskjed om at nettet til Telenor var nede. Da er det jo en slags samfunnsoppgave å stille opp, sier Monsen til bt.no.

Fortsatt problemer

Som følge av teletrøbbelet har 918 av Telenors kunder vært uten fasttelefon. 1000 har også mistet bredbåndet.

Lørdag kveld skal omtrent halvparten ha fått tilbake tilgangen til Internett, mens de aller fleste skal ha fått dekning på mobil og fasttelefonen i gang igjen.— Grunnen til at ikke alt er tilbake er at vi er avhengige av hvor de lokale operatørene har ledig kapasitet, forklarer Krokan.

Men løsningen med å leie nettkapasitet av BKK, Sunnhordland kraftlag og Finnås kraftselskap er kun midlertidig.

Den langsiktige løsningen er å få et kabelskip til å fikse den ødelagte kabelen. Dette vil imidlertid ikke skje før tidligst tirsdag.

Derfor vil dekningen i Sunnhordland fortsatt være redusert, ifølge Krokan.