Arbeidsrettssaken mellom vernepleier Øyvind Hauge og Helse Bergen fortsetter i Bergen tingrett denne uken. Fra vitneboksen fortalte Hauge i dag at han følte seg presset ut av jobben etter at han varslet om det han mente var kritikkverdige forhold ved Sandviken sykehus.

Les også: — Jeg var redd

— Det skjer ingenting, og jeg føler at motparten ikke tar tak i det. Over lang tid prøver man å få meg ut og vekk, sa en tydelig opprørt Hauge.

— All kontakt med meg har gjennomgående handlet om hvor jeg skal være - hvor jeg skal jobbe. Ikke noe om hvordan jeg har det.

- Motparten fremstiller det som om de har vært omsorgsfulle og rause? sa advokat Kjetil Edvardsen.

— Jeg har fått klare signaler om at strategien har vært å få meg vekk, sa Hauge.

Vanskelig

Hauge sa også at det var vanskelig å stå frem med kritikken.

— Det var langt ifra noen behagelig situasjon å være på førstesiden, sa Hauge, om at han i februar 2006 valgte å gå til Bergens Tidende med historien sin.

- Hvorfor valgte du å gå til media? spurte Edvardsen.

— Jeg kviet meg for å stikke hodet frem, men jeg ønsket å bli hørt. På det tidspunktet har det gått halvannet år siden jeg fortalte arbeidsgiver om det jeg mener er alvorlige forhold. Jeg mener at jeg har tatt dette tjenesteveien, og opplever at jeg ikke er blitt hørt, sa Hauge i Bergen tingrett.

- Hvordan opplevde du medieoppslagene?

— De fleste smilte og ga meg et klapp på skulderen den dagen intervjuet sto i avisen. Det var faktisk en lege som tok meg i hånden og sa «det var jaggu på tide at noen gjorde dette», sa Hauge.

- Fikk munnkurv

Men han fortalte også at han i grove ordelag ble skjelt ut av en kollega han aldri tidligere hadde møtt. Og at han, på et møte med ledelsen etter medieoppslagene, fikk munnkurv.

— Jeg fikk beskjed om at mine ytringer ikke hørte hjemme i pressen. Jeg opplevde det som å få munnkurv, sa Hauge.

Silje Katrine Robinson
ERLEND LANGELAND HAUGEN