— Man skal være ganske naiv for å tro at det er et marked for å reise tvers over kloden for bare å gi massasje, sier May-Len Skilbrei ved Fafo.

Hun og forskerkollega Guri Tyldum tror det er en stor mulighet for at kvinnene som ble rekruttert fra landsbyen Bankraut nordøst i Thailand til massasjeinstituttet Wat Po i Bergen visste hva som ville møte dem i Norge.

- Utnytter sårbare kvinner

— Mange av kvinnene i dette svært fattige området av Thailand reiser til Pataya og Bangkok for å jobbe som prostituerte ut fra massasjeinstitutter. De vet nok hva det handler om når de får tilbud om jobb i Norge, sier forsker Guri Tyldum, som har gjennomført feltarbeid i Thailand.

BT har vært i Bankraut og snakket med folk som kjenner den 53 år gamle kvinnen som eier Wat Po i Bergen. De forteller at hun er åpen om at det er massasjeinstitutter hun driver i Norge.

53-åringen, som er siktet for menneskehandel, kan ikke nødvendigvis renvaskes av den grunn, mener Tyldum.

— Menneskehandel handler om å utnytte mennesker som er i en sårbar posisjon. Det kan man i aller høyeste grad si at kvinnene i den nordøstlige delen av Thailand er, der fattigdommen er størst, sier hun.

Ekteskap som lokkemiddel

Tyldum tror mange av de thailandske kvinnene kommer til Norge med et sterkt ønske om å møte en rik mann.

— Det kan godt hende at kvinnene blir fortalt at de må regne med å prostituere seg i et par uker etter at de kommer til Norge, men at de raskt vil få møte en mann de kan gifte seg med. For mange, spesielt ugifte kvinner som er kommet opp i midten av tjueårene, er det den eneste veien bort fra rismarken, sier hun.

Sex-industrien i Thailand skiller seg fra sex-industrien i mange andre land ved at mange av de prostituerte ender opp med å gifte seg med mennene de møter, påpeker forskeren.

Drevet av penger

Gaten San Cowboy i Bangkok myldrer av jenter som prøver å lokke menn inn på utesteder. En mann tilbyr BTs journalist massasje, og viser frem en brosjyre. Den er prydet av lettkledde kvinner innsmurt med skum.

I en tverrgate sitter Alisa (27) og spiser gatekjøkkenmat. Hun har flyttet fra nordøstlige Thailand for å studere engelsk og IT i Bangkok. Også Alisa tror at kvinnene som reiser til Norge vet hva som møter dem der.

— De vet at de kanskje må selge kroppen sin. Men løftene om å tjene gode penger driver dem, sier hun.