Stordabu Torbjørn Lægreid beskriver Torbjørn Bauge (50) som sin beste venn. Søndag formiddag døde 50-åringen etter å ha havnet i et slagsmål med en ti år yngre kamerat.

— De var gode venner. Det gjør saken så uforståelig for oss som sitter igjen. Jeg håper at politiet klarer å gi oss et endelig svar på hva det var som skjedde i huset den natten og morgenen, sier Lægreid.

Mandag kveld var Lægreid og flere av Bauges venner samlet i Nysæter kyrkje, skriver avisen Sunnhordland.

Kalte ham «Besten»

Han har kjent avdøde i mer enn 20 år. De to ble kjent da Bauge drev treningssenter på Stord tidlig på 90-tallet. Han beskriver bestekompisen som en mann alle respekterte, en det var lett å bli glad i.

— I kompisgjengen gikk han bare under navnet «Besten». Han var den som passet på og rettledet oss. Han har hjulpet meg mye, både i gode og dårlige stunder, sier Lægreid.

Den nå dødsvoldssiktede 40-åringen får også gode skussmål.

— Han som nå sitter i varetekt er en god venn, og vi har vanket mye sammen. Det gjør denne saken ekstra vanskelig, sier han.

Bar preg av kamp

Tirsdag ettermiddag ble den dødsvoldssiktede 40-åringen varetektsfengslet i fire uker i Haugaland tingrett.

ÅSTEDET: Politiet rykket ut til eneboligen i Sagvåg på Stord søndag morgen. På kjøkkenet lå Torbjørn Bauge (50) med store hodeskader.
MARIUS KNUTSEN/SUNNHORDLAND

Kripos har samtidig innledet arbeidet med å undersøke eneboligen i Sagvåg på Stord. Etter det BT får opplyst fant slagsmålet sted på kjøkkenet i eneboligen på Stord. Åstedet bar preg av kamp.Avdødes samboer og siktedes kone var vitner til hendelsen.

Politiet har avhørt alle de involverte, men lensmann Roald Raunholm ønsker ikke å si noe om hva siktede eventuelt har forklart om motiv.

— Ingenting forsvarer en slik handling

En annen av Bauges venner, Christian Koppang, fikk den triste beskjeden søndag kveld. Han ble kjent med avdøde tidlig på 90-tallet.

— Han var en person som alltid stilte 100 prosent opp for vennene sine, selv om han ikke alltid har hatt det like greit. Nå så han lyst på livet. Det gjør dette om mulig enda mer tragisk, sier han.

— Gjerningsmannen må ha mistet kontrollen fullstendig, og jeg kan ikke forstå hvorfor i alle dager han skulle gjøre noe sånt som dette. Det er heller ingenting som forsvarer en slik handling, sier Koppang videre.

- Måtte forsvare seg

Den siktede 40-åringen erkjenner ikke straffskyld, og har i avhør forklart at han handlet i nødverge.

— Han erkjenner de faktiske forholdene. Men han sier at han og konen ble angrepet, og at han måtte forsvare seg, sa forsvarer Kjell Steinsbø etter tirsdagens fengslingsmøte i Haugesund.

Koppang har vanskelig for å tro at Bauge skal ha angrepet 40-åringens kone forut for slagsmålet.

— Slik jeg kjenner Torbjørn, ville han aldri i livet ha gjort noe sånt. Han var en solid bygd kar, men brukte aldri fysisk makt på den måten. Ikke tale om, sier kompisen.

Den 40 år gamle eks-bokseren er tidligere straffedømt flere ganger. Senest i fjor ble han dømt til 60 timers samfunnstraff for trusler og vold.

— Jeg har bokset med ham i syv-åtte år og jeg vet at han har hatt sine øyeblikk når han drikker. Men aldri noe i nærheten av det han nå er siktet for. Det er ikke til å begripe, sier Koppang.