— Det var et fryktelig syn. Helt fryktelig, sier Tangedal om det som møtte ham da han kom frem til havaristedet mandag kveld.

Han overlot skipet til sin kapteinskollega Jan. A. Juvik ved årsskiftet, for selv å gå over i den faste friperioden sin. De to gikk i seks ukers turnus, og hadde kjent hverandre godt i mer enn ti år.

— Juvik var en dyktig kaptein. Meget dyktig. Vi seilte sammen både på «Rocknes» og på to andre båter før det, sier Tangedal.

Han bor i Bergen, og var hjemme da ulykken skjedde.

— Jeg så det på fjernsyn. Det var ikke til å tro, sier kapteinen, som straks dro ut til ulykkesstedet. Der var han med og hjalp til i redningsaksjonen hele natten igjennom - en innsats som blant annet var verdifull i arbeidet med å finne ut hvor det kunne skjæres i skroget.

Tangedal kjente også det filippinske mannskapet godt, etter å ha seilt sammen med flere av dem gjennom flere år.

— Mannskapet var det beste som kunne skaffes. Vi var så heldige at vi kunne håndplukke dem fra to andre fartøyer. De var svært dyktige sjøfolk, sier Tangedal.

I går stilte kapteinen seg til disposisjon for det tunge arbeidet med å identifisere de omkomne kollegene sine. Han var også blant dem som tok seg av de overlevende etter forliset.

Filippinerne arbeidet fire til seks måneder i strekk på båten, før de hadde en friperiode hjemme på to-tre måneder. Det tyske og hollandske mannskapet gikk i fire ukers turnus.

- UFORSTÅELIG: Kaptein Olav Tangnes har vansker med å forstå hva som gikk galt i Vatlestraumen.