I en leilighet på Nesttun sitter en mor som snart har gått tom for trøstende ord.

— Mamma gjør så godt hun kan. Du må være snill og be, for min skyld. Det er kun Gud som vet om du kommer til å overleve eller ikke.

Så blir telefonsamtalen brutt.

Eritreiske Letensia Kebedom Mengestu (55) hikster og gråter om hverandre.

— Jeg er moren hennes, og kan ikke gjøre annet enn å si til datteren min at hun må be til Gud. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Snart to måneder er gått siden datteren Hiwat Kalaab Weldemariiam (18) ble kidnappet av menneskehandlere i grenseområdene mellom Eritrea og Sudan.

Krever 33.000 dollar

18-åringen var på vei til Norge og Bergen for å gjenforenes med sin mor og yngre bror, etter å ha fått innvilget midlertidig opphold.

_smm0138 copy.jpg
Sean Meling Murray

Nå holdes hun fanget på Sinaihalvøya i Egypt, sannsynligvis av en beduinsk stamme.Kidnapperne krever 33.000 amerikanske dollar, eller rundt 200.000 norske kroner, for å slippe henne fri.

Og de begynner å bli utålmodige, forteller den eritreiske kvinnen gjennom tolken sin.

— De har allerede truet flere ganger med å skjære min datter med kniv. Sist sa de at de ville selge organene hennes om jeg ikke betaler snart. Jeg frykter at hun vil bli drept.

Vold og overgrep

Hiwat fylte 18 år i mars i år, og risikerte dermed å bli nektet utreise fra Eritrea, siden hun ikke har avtjent verneplikt. Alle eritreiske borgere mellom 18 og 50 år plikter nemlig å avtjene verneplikt i Eritrea.

Derfor valgte hun å betale en menneskesmugler for å frakte henne inn i Sudan. Denne skal imidlertid ha solgt henne videre til kidnapperne.

Og Hiwats skjebne er ikke enestående.

De siste månedene har FNs høykommissær for flyktninger fått stadig flere meldinger om at eritreiske flyktninger blir utsatt for grove overgrep mens de flykter fra regimet.

- Noen blir drept

Anslagsvis 3000 mennesker krysser grensen fra Eritrea til Sudan hver måned.

Der venter det et avansert nettverk av menneskesmuglere som frakter folk videre til Khartoum, Sinai i Egypt, og videre til Israel og Europa.

_smm0150 copy.jpg
Sean Meling Murray

Enkelte menneskesmuglere kidnapper sine ofre for å presse dem for mer penger.— Det er ille å se så mange unge mennesker bli ofre for menneskehandel og kidnapping. Noen blir til og med drept. Vi vil samarbeide med myndighetene for å slå ned på menneskesmuglingen og beskytte ofrene, så høykommissær António Guterres da han besøkte flyktningleiren Kassala i Sudan nylig.

Leiren har 86.000 innbyggere, de fleste av dem eritreere.

Fire lignende saker

Hiwat Kalaab Weldemariiam kan ikke regne med å få hjelp fra norske myndigheter.

— Fra norsk side har vi dessverre ingen mulighet til å engasjere oss i denne saken, siden vedkommende ikke er norsk borger og handlingen ikke er utført i Norge, sier underdirektør Frode Overland Pedersen i kommunikasjonsavdelingen i Utenriksdepartementet.

I noen unntakstilfeller gir UD hjelp til utenlandske borgere, men bare dersom de er flyktninger som er bosatt i Norge eller har norske reisedokumenter.

Det har ikke Hiwat, som heller aldri har vært i Norge.

UD er klar over at flyktninger er blitt holdt fanget på Sinai, og at slektninger er blitt presset for penger. Den siste tiden har de fått melding om fire tilsvarende saker som berører slektninger i Norge.

— Dette dreier seg om grov kriminalitet mot de svakeste av de svake; mennesker på flukt. Vi har tatt opp problemet på generelt grunnlag både med Egypt og i internasjonale sammenhenger. Det er først og fremst et ansvar for Egypt å utøve politimyndighet på eget territorium, sier Pedersen.