Tyvene har fylt bøtter og spann med økologisk dyrkede epler og plommer.

— Det er snakk om minst 30 kilo frukt, sier Margrethe Joys.

Da BT besøkte frukthagen ved Lysefjorden i Fana i Bergen, sto eple- og pæretrærne ribbet tilbake. Med to unntak.

En halvspist plomme og et råttent eple, var alt tyvene lot være i fred.

— De tomme frukttrærne illustrerer godt hva jeg føler innvendig akkurat nå. Hadde de stjålet hagemøblene, ville det vært å foretrekke, men at det er frukten de har tatt, det svir ekstra ille.

Gikk til politiet

Joys har vært en forkjemper for økologisk jordbruk og fruktdyrking i en årrekke. Hun har investert mye tid, kjærlighet og omsorg i frukthagen. Joys dyrker en rekke krydderplanter og grønnsaker, men plommene og eplene står henne ekstra nær.

FORTVILER: - Det er utrolig simpelt og unødvendig. Folk må da kunne la andres frukttrær være i fred, sier Margrethe Joys.
OVE SJØSTRØM

— Å dyrke frem gode og saftige fruktsorter uten kunstig gjødsel og sprøytemidler, er svært givende. Derfor er det ekstra trist at noen faktisk går inn på min private eiendom og ribber trærne.

Joys har politianmeldt tyveriet.

- Hold øynene åpne

— Jeg hadde først ikke lyst å anmelde. Jeg følte det ikke var en stor nok sak, men politiet tok meg på alvor fra første stund. Om de får tak i frukttyvene er vel heller tvilsomt, men jeg måtte gjøre noe, sier hun.

Operasjonsleder Kjersti Eidsnes ved Hordaland politidistrikt sier på generelt grunnlag at det er viktig at beboere holder øynene åpne, og passer på hverandres hus og eiendommer.

— Politiet har ikke fått meldinger om de helt store frukttyveriene i Bergensområdet i år, men vi har forståelse for at de som blir utsatt for tyveri er frustrerte, sier hun og legger til:

— Vi er helt avhengig av at folk melder fra om mistenkelig aktiviteter og personer i nærmiljøet for å kunne stoppe slike tyverier.

- Simpelt

I Fana er den mye hjort som ofte observeres i nærheten av hus og hager. Joys tror ikke det er dyrene som har vært på ferde.

— Nei. Jeg har sikret hagen og eiendommen med gjerder. I tillegg er plommetreet ganske høyt, så jeg har utelukket hjort på matjakt, sier hun, og legger til:

— Det er utrolig simpelt og unødvendig. Folk må da kunne la andres frukttrær være i fred.

Har du en teori om hvem som står bak?

— Frukthagen ved ferieboligen ligger avsides til ved Lysefjorden, så jeg tror de må ha rekognosert, eller at det er snakk om lokalkjente fra området.

— Det er med andre ord ikke gutter på epleslang som har vært på ferde?

— Jeg tror ikke det. Det er utført litt for profesjonelt og systematisk til at det kan være snakk om guttestreker.

ANMELDT: - Frukthagen ved ferieboligen ligger avsides til ved Lysefjorden, så jeg tror de må ha rekognosert, eller at det er snakk om lokalkjente fra området, sier Margrethe Joys.
Ove Sjøstrøm
TRIST SYN: Eplet fuglene har spist på, lot tyvene henge i fred. Resten av treet er ribbet.