Han opplever at Statnett ikke har forholdt seg seriøst til kulturminneloven.

— Det er ikke overraskende at det ikke vil gå like fort som Statnett beregnet. De har gjerne ikke ønsket å forholde seg til kulturminnevernet, sier fylkeskonservator i Hordaland, Per Morten Ekerhovd.

Tidligere fredag ble det kjent at utbyggingen av kraftledningen mellom Simadal og Samnanger, som skulle ferdigstilles i løpet av 2012, ikke blir ferdig før etter sommeren i 2013.

- Ventet for lenge

— Antagelig var ikke de som skulle bygge kraftlinjen klar over at kulturminnevernet er en viktig samfunnsinteresse og at det har et sterkt lovverk, sier Ekerhovd.

- Du mener det er Statnetts egen feil?

— De har i hvert fall ventet til relativt sent i prosessen før de fikk avklart kulturminnekonflikter. Hadde de gjort det tidligere, ville det blitt lettere, sier Ekerhovd.

Konserndirektør for nettutbygging i Statnett, Håkon Borgen, forklarer forsinkelsen med at saksbehandlingen knyttet til kulturminneloven har tatt lengre tid enn de forventet. Det har ført til at de ikke har fått adgang til å starte byggearbeidene på hele traseen.

I tillegg har prosesser for å sikre rettmessig tiltredelse til alle eiendommer tatt lengre tid forutsatt, ifølge Borgen.

Statnett har vurdert å sette inn flere folk i arbeidet slik at de likevel kunne bli ferdig neste år.

— Men vi ser at anleggsarbeidet er så komplisert at det ikke er forsvarlig med hensyn til sikkerheten, sier Borgen.

Det betyr én vinter ekstra med dagens strømforsyning inn til bergensområdet.

- Demokratiet virker

For Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland betyr nyheten om forsinkelse lite.

— Linjen ser ut til å bli bygd. Det blir like ille om den kommer i 2012 eller 2013. Men jeg er jo litt skuffet over Statnett når de fremstår som om de har peiling, så viser det seg at de ikke har det likevel. Det får meg til å lure på resten av argumentasjonen deres, sier Rødland.

Leder i Hardangeraksjonen, Lars-Helge Ljone, tar godt imot nyheten om forsinkelsen.

— Det var nesten så jeg ikke kunne tro det. Omtrent alle berørte kommuner var imot linjen og rapporter viste at den ikke var nødvendig. Likevel durte de på. At de nå har fått noe å bryne seg på, viser at det er noe som virker i dette demokratiet, sier han.

Hva mener du? Si din mening under!

VENTET FOR LENGE: - De har gjerne ikke ønsket å forholde seg til kulturminnevernet, sier fylkeskonservator i Hordaland, Per Morten Ekerhovd.
ARKIV