Musikken strømmer ut i mottakingsrommet på Tertnes Distriktspsykiatriske senter. Jazzmusikk med Dag Arnesen trio. Oppå musikken høres Einar Sagens stemme. Han leser en tekst om forbruk og penger, natur og marked, moral og kapital.

Tertnes Distriktspsykiatriske senter har sin årlige kulturuke, og Einar Sagen stiller ut fire bilder på kunstutstillingen som åpnet mandag.

I tillegg til at han altså nettopp har gitt ut si egen cd, kalt «Lyrikk og musikk». Mesteparten av musikken på platen er spilt og komponert av musikere fra Amalie Skrams hus hvor han selv er en del av miljøet. Tekstene Sagen leser har han skrevet selv.

Det enkle fungerer best

— Mesteparten av livet har jeg arbeidet som ingeniør. Men dette er en ny verden. Jeg har alltid hatt et sterkt uttrykksbehov. Likevel er det bare de fire siste årene jeg har drevet med maling og skriving og denne typen aktiviteter. Før har jeg drevet og danset. Jeg var med å starte Bergen salsaklubb, forteller Sagen.

Kanskje ble han ingeniør fordi hans far var det. Han vet ikke, men han mener det er viktig å virkelig kjenne etter hva en har lyst til å gjøre i livet.

— Jeg er dyslektiker også. Og derfor har jeg lært meg til å skrive kort og tydelig. Det er mange som bruker altfor mange ord. Men budskapet blir tydeligere hvis du bruker et enkelt språk. Det fungerer best, så også det har gitt meg noe. Men da jeg gikk i barneskolen ble slike som meg oppfattet som dum, sier han.

Sagen ble født i Vadheim i Høyanger, men vokste opp i Sykkylven på Sunnmøre. Mesteparten av sitt voksne liv har han bodd i Bergen, og om et år er han ekte pensjonist.

Maler med kunstner

Hver onsdag er han ute og maler sammen med Per Helge Hansen på Askøy. Tanken er at folk med psykiske lidelser skal kunne komme ut og jobbe sammen med en kunstner. Det er et flott opplegg, mener han.

— Det kreative har gjort at jeg har fått selvtilliten tilbake. Jeg lengter ikke tilbake til jobben min som ingeniør. Nå kan jeg styre livet mitt selv. Jeg tenker ikke at jeg skal bli billedkunstner eller maler. Det er prosessen som er viktig for meg. Noen kan stå og male hele tiden, men jeg ønsker å holde på med flere ting. Det er snart bare keramikk jeg ikke har holdt på med, smiler han.

I vår leste Sagen for kongen og dronningen da de var på besøk på Amalie Skrams hus. Han har også publisert tekster i Kraftverk, et magasin som kommer ut fire ganger i året i regi av kommunen. I Kraftverk kan folk som er eller har vært psykisk syke få uttrykke seg skjønnlitterært.

Stolt av miljøet

— Jeg fikk meg en kjempetrøkk i livet, men jeg har det ikke så mye verre enn andre. Hvem har ikke opplevd en periode med depresjon og angst? Det er en del av livet. Det viktige er å kunne klare å leve med det. De kreative tingene har gjort at jeg har fått selvtilliten tilbake, sier han.

I utstillingslokalet på DPS-klinikken er det rigget opp store staffelier til maleverksted som snart skal i gang. Ferdige malerier med ulike teknikker og sterke uttrykk henger på veggene.

— Da jeg begynte å være på Amalie Skrams hus var jeg skeptisk. Men jeg fant ut at folk forsto meg, Jeg snakker ikke om sykdom hele tiden. Men jeg er blitt mer åpen omkring min egen situasjon. Jeg oppdaget at de største fordommene var mine egne, sier Sagen.

Rune Berentsen
COLLAGE: Et av Sagens fire bilder fra utstillingen malt med akrylfarger på plate. Bildet er en collage.
Rune Berentsen