Olsen hevder at de to ville kvitte seg med ham ved første anledning, fordi han visste om deres roller.

— Det var takken fra de to der, jeg skulle drepes da jeg kom ut igjen, sa Olsen da han startet sin forklaring for Bergen tingrett i dag.

Les også: Hadde hemmelige narkotelefoner

Isfront

Jarle Olsen vekslet ikke et blikk med de to tiltalte da han kom inn i rettssalen. De sitter i dag tiltalt etter at han har gitt nye forklaringer i saken.

Olsen avviser at det er hevnmotiver som ligger bak når han har snakket to kompiser inn i Åsane-drapet.

Han innrømmet at han ikke var særlig fornøyd med den tiltalte fotballspilleren (27), etter at 27-åringen ikke stilte opp og vitnet for ham da saken hans var oppe for lagmannsretten.

— Når han lar sin tidligere kamerat sitte i fengsel i 21 år fordi han er redd for å komme i fengsel selv, synes jeg det var dårlig gjort, sa Olsen.

— Det kan jo virke som du da har et hevnmotiv, bemerket statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

— Nei, det er ikke det. For da hadde jeg tatt ham på en annen måte. Det vet han godt, sa Olsen.

- Dråpen

Han hevder at det var først da han hørte om de angivelige drapsplanene mot ham, at han bestemte seg for også å forklare seg om den 37 år gamle eks-dørvakten som nå sitter tiltalt.

— Han har et godt hjerte, han er en god mann, slik jeg kjenner ham fra før.

— Men han har en svakhet. Og det er det at han og er livende redd for å sitte i fengsel. Han er og en av de som satt og så på at kameraten sin råtnet i fengsel. For han vet jo godt at jeg ikke er noen morder, sa Olsen.

Han oppga også flere andre grunner til at han begynte å forklare seg om de to kompisene.

Blant annet syntes han det var for ille da han skal ha hørt at den tredje dømte i Åsane-saken angivelig skulle drepes fordi han hadde fått tyster-stempel etter rettssakene.

— Det var nok dråpen som satte det i gang, sa Olsen.

- Jeg har slåss hele livet Helt siden oppveksten på Toppe, har vold ifølge Jarle Olsen vært en stor del av livet hans.

— Jeg er jo gategutt, så smerte tåler jeg mye av. Jeg kan gjerne bli skutt og knivstukket. Men når jeg ringer hjem til sønnen min og han griner og spør om pappa kan komme hjem, så er det ikke så gøy. Man er ikke så mye mafia da, sa Olsen.

I tiden før drapet på Øyvind Bjarte Madsen, beskriver Jarle Olsen seg selv som en brutal, voldelig mann.

— Jeg var lært opp fra jeg var liten til å løse ting først verbalt, så psykisk verbalt, og så hvis ikke det gikk, så tok jeg det fysisk, forklarte Olsen, og beskrev hvordan han som barn sloss veldig mye.

— Jeg sloss ufattelig mye i gatene de årene jeg bodde på Toppe, til jeg var syv, og senere på Flaktveit. Jeg hadde noen kamerater som var utenlandsk, og det var ikke så populært på den tiden. Når noen mobbet dem, så klasket jeg de eldre guttene, sa Olsen.

- En av de tøffeste

Han satt i fengsel første gang som 15-åring. Rundt denne tiden ble han også kjent med den beryktede Flaktveitgjengen.

— Det gikk ikke lenge før jeg ble regnet som en av de tøffeste, de såkalte lederne. Selv om de andre var 10-15 år eldre, sa Olsen.

I dette miljøet ble det også drevet med narkohandel.

Da Olsen noen år senere møtte den tiltalte eks-dørvakten, startet de etter hvert med narkohandel sammen.

Midt på 90-tallet ble de dømt i samme sak. Ifølge Olsen tok de opp narkovirksomheten også etter disse dommene var sonet. I et års tid før Olsen ble pågrepet og siktet for drapet på Øyvind Bjarte Madsen, drev de ifølge Olsen med heroin.

Han beskrev 37-åringen som en "storpusher", det øverste leddet i salgskjeden i Bergen. Ifølge Olsen hadde både han selv og 37-åringen kontakt med de utenbys leverandørene, som han nektet å si hvem er.

— Er det farlige folk, spurte statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

— Det skal jeg love deg, svarte Olsen.

Smørdal fortsatte med å spørre om det kunne dreie seg om Hells Angels.

— De mopedguttene der kan ikke måle seg, repliserte Olsen raskt.

I RETTEN: Drapsdømte Jarle Olsen stilte til fotografering for pressen på et bakrom ved rettslokalet, før han ble ført inn i rettslokaltet. Den tidligere så kraftige Olsen fremsto i en noe slankere utgave enn på den tiden han var ifølge aktoratet var sentral i det kriminelle miljøet i Åsane. Selv fortalte han at han har gått ned 70 kilo i vekt.
JAN M. LILLEBØ