• Jeg har et helvete nå, uten å få hjelp av noen. Det skrev Frida (15) fra Bergen til helseministeren. Slikt blir det statsrådsbok av.

Da Ansgar Gabrielsen (H) forlot posten som helseminister i 2005, tok han med seg en uvanlig portefølje: 1144 personlige brev til statsråden, fra mennesker i den ytterste nød. De handlet om helsevesenets stebarn, psykiatrien.

— Da jeg begynte i politikken satt denne gruppen mennesker nederst ved bordet i Helse-Norge. De sitter der ennå, sa den tidligere politikeren på et underlig seminar i går.

Stedet var Hamsun-salen i det splitter nye Gyldendalbygget i Oslo. Til stede var pasienter, pårørende og andre med interesse for psykiatri. Mange bidro med stort engasjement. Anledningen var lanseringen av en bestselger. En bok som er trykket i 200.000 eksemplarer, og som skal deles ut gratis til folk som jobber i og med denne delen av vårt helsevesen.

«Brev til en minister» heter boken, som inneholder 37 av de brevene Gabrielsen tok med seg fra departementet. Journalisten og teologen Tor Øystein Vaaland har redigert verket, og skrevet tilleggsinformasjon.

Forordet er ført i pennen av den nåværende statsråd Sylvia Brustad, som også var med på lanseringen. Hun har bidratt med tre millioner kroner til prosjektet.