Det var fredag 1. februar hun ble syk, 19 måneder gamle Emely. Hun fikk diaré og oppkast, og allmenntilstanden ble etter hvert dårlig. Lørdag ble tilstanden verre og verre, med enda kraftigere diaré, høy feber og oppkast.

Mamma Kathrine Martinsen forteller at datteren utover dagen ble så dårlig at hun og Emelys pappa Christer Johannessen besluttet å ta henne til legevakten i Åsane.

– Vi forsøkte å gi Emely drikke, men hun klarte ikke å holde på noe. Selv da vi ga henne vann, én teskje hvert tredje minutt, kastet hun det opp igjen. Hun var i veldig dårlig form, så vi dro på legevakten med henne, sier hun til Åsane Tidende .

Verre

Da de møtte opp på Legevakten, snakket de med en sykepleier i skranken. Kathrine Martinsen forteller at sykepleieren så vidt kastet et blikk på datteren, før hun ga dem beskjed om at det ikke var noe å gjøre.

– Hun sa at vi gjerne kunne snakke med en lege, men at det ikke var noen vits å vente. Dette var noe som gikk, sa hun. Vi fortalte hvordan Emely hadde vært, men fikk beskjed om at det ikke var noe de kunne gjøre noe med, forteller hun videre.

Emelys foreldre tok henne hjem igjen, og tilstanden fortsatte å forverres.

– Hun ble dårligere og dårligere, og etter noen få timer begynte øynene hennes å falle bak i hodet, og leppene hennes fikk blåfarge. Da ringte vi legevakten i sentrum, forteller mamma Kathrine.

– Kort tid etter ble Emely hentet av ambulansepersonell. Sammen med mamma og pappa, bar det til akuttmottaket på barneklinikken.

Infeksjonslegen på Haukeland mener det er sjelden det blir så alvorlig. Les mer her.

Oslo-jente døde

På grunn av det store væsketapet, ble Emely straks gitt væske intravenøst. Etter hvert kom hun seg, og etter to dager på isolat ble hun skrevet ut, og kunne dra hjem igjen. Da hadde hun mistet 20 prosent av kroppsvekten.

Det var Rotaviruset som hadde rammet Emely, et virus som er en vanlig årsak til omgangssyke blant både voksne og barn, men som i visse tilfeller kan føre til farlig dehydrering hos småbarn.

– For oss som foreldre var hendelsen dramatisk da det pågikk. Det var skummelt, men vi følte vi gjorde det vi måtte. Vi sjekket symptomene på internett, og følte vi var på vakt. Det er jeg veldig glad for i dag. Det er nå først i etterkant at det har gått opp for oss hvor galt dette faktisk kunne gått. Det har jeg ikke lyst til å tenke på engang, sier mamma Kathrine, som nå mener det må gjøres kjent at det finnes en vaksine for å sikre seg mot Rotaviruset.

I Oslo ble en 18 måneder gammel jente i februar sendt hjem fra legevakten med en svært lik tilstand som Emelys. Også denne jentens tilstand forverret seg etter at hun kom hjem. Da ambulansepersonell kom til denne jenten, hadde hun fått hjertestans, og livet sto ikke til å redde. Det antas at Rotaviruset forårsaket dette dødsfallet.

– Forandres raskt

– Jeg forstår at en slik hendelse er skremmende for foreldrene. Om det er gjort en feil fra legevaktens side, kan jeg ikke uttale meg om, uten å kjenne til hele saken, men generelt er det klart at det er viktig at foreldre, som kjenner sine barn best, blir tatt alvorlig når de oppsøker lege. Spesielt oppmerksom bør en være når det gjelder veldig små barn. Men som sagt, om det er gjort en feil vurdering i denne konkrete saken kan jeg ikke si noe om, sier fylkeslege Helga Arianson til Åsane Tidende.

Arianson bekrefter at det finnes en vaksine mot Rotaviruset, men at denne ikke er med i det fungerende vaksineprogrammet for småbarn.

– Når det gjelder legevaktens plikt til å hjelpe, er det helt klar. Er det nød, skal en hjelpe uansett. Når det gjelder småbarn, kan tilstanden ofte forandres raskt, og det kan gjøre at ting ser tilsynelatende udramatisk ut, for så å bli raskt verre, forteller hun videre.

– Mye som bør sjekkes

Fylkeslegen understreker at det er spesielt viktig for småbarnsforeldre å være oppmerksomme, og å følge med på faresignaler ved barnas sykdom.

– Legene skal vurdere allmenntilstanden, hvordan barnet puster, om barnet er dehydrert, feber, hvor lenge det har hatt feber, forandringer i huden. Det er mye som bør undersøkes, og om et barn har kraftig diaré og oppkast, kombinert med høy feber, bør en være ekstra oppmerksom. Men når det gjelder denne saken, må jeg vite alle detaljer før jeg uttaler meg, sier hun til slutt.

– Jeg mener det er en skremmende holdning vi møtte på legevakten i Åsane, og jeg mener en lege burde sett på Emely. Det er helt sikkert mange tilfeller som kommer dit som ikke er alvorlige, men dette var det. Jeg er veldig glad vi var litt sta i denne situasjonen, og tok kontakt med legevakten i sentrum såpass raskt. Nå har Emely det fint, sier Kathrine Martinsen til slutt.

Åsane Tidende lyktes ikke i å få kontakt med Åsane Legevakt.

HAR DET BRA NÅ: Emely og mamma Kathrine Martinsen er glad det gikk bra til slutt.
Andreas Isaksen