Det skal legges kunstgress på Paradisbanen ved Fana gymnas. Derfor ryddes området rundt idrettsplassen. Det setter sinnene i kok hos naboene.

– Jeg er veldig irritert. Dette er fortvilende. De raserer et veldig pent område, sier Hafner.

– Busker og kratt

Hun våknet i morges av lyden fra motorsagene. Minde idrettslag har hatt dungnad og jobbet to lørdager for å sage ned trær rundt idrettsplassen.

– Løv skaper problemer for kunstgresset, så vi fjerner de nærmeste trærne, sier daglig leder i Minde idrettslag, Bjørn Instanes.

500 barn og unge spiller fotball i Minde idrettslag og har Paradisbanen som hjemmebane.

– Det skulle vært ryddet rundt banen for lenge siden. Det har vært overgrodd med busker og kratt. Vi har hatt problemer med at vi ikke finner igjen baller. I tillegg har alt løvet ført til at slukene tettes og vi får mye vann på banen, forteller Instanes.

– Skjemmende

Den nye banen skal etter planen stå ferdig 28. august.

– Området vil fremstå som mye mer ordenlig og ryddig når det er ferdig, sier Instanes.

Linda Hafner er helt uenig.

– Det blir skjemmende med en irrgrønn greie midt inne i et villaområde. De ødelegger den gamle vegetasjonen. Vi har ikke blitt varslet i det hele tatt. Dette er ren motorsagmassakre. Det er ikke særlig estetisk, sier Hafner.

Velforeningen visste ingenting

Velforeningene har ingen formell makt over utbyggingen i et boligområde, men det er likevel vanlig at kommunen rådfører seg med dem.

– Vi har uttalerett i saker som gjelder nærmiljøet. Men disse planene har ikke vært forelagt oss i det hele tatt før trærne ble hugget, sier nestformann Lars Steinar Hauge i Ny-Paradis og omegn velforening.

Han mener at hogsten ødelegger en del av områdets identitet, spesielt på grunn av at mange gamle furutrær langs alleen forsvinner. Hauge er også bekymret for økt støy fra motorveien og idrettsplassen etter ryddingen av området.

Også lederen for velforeningen, Johan Bredrup Dahl, er kritisk til dugnadsarbeidet.

– Grønn etat har gitt dem lov til å tynne ut vegetasjonen, men det er forskjell på å tynne og å hugge. Vi synes idrettslaget går hardt til verks. De har nok sitt på det tørre, men jeg savner retningslinjer fra kommunen. Dette burde vært gjort med nennsom hånd, sier Dahl.

Stopper spillerflukt

Minde idrettslag har lenge hatt problemer med at spillerne forsvinner til andre klubber som har kunstgressbane når de blir tenåringer.

– Ny kunstgressbane betyr at vi kan gi et tilbud til ungdommen og beholde spillerne. Det vil også gi bedre kvalitet på treningene og det vil bidra til å rekruttere barn og unge til idretten. I stedet for at de må reise langt, kan de nå få drive med idrett i nærmiljøet, sier Instanes.

Jan Haugland, fagsjef for anlegg i idrettsseksjonen, minner om at hogsten skjer på kommunal og fylkeskommunal eiendom.

– Det er mulig naboene synes det blir ryddet for mye, men det er ikke slik at vi tar oss til rette på privat eiendom. Vi har for øvrig bedt idrettslaget vise varsomhet, sier Haugland.

Burde trærne fått stå? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

ANE BØRHAUG
ANE BØRHAUG
SKAL FÅ KUNSTGRESS: Paradisbanen ved Fana videregående skole skal etter planen stå ferdig 28. august.
ANE BØRHAUG