ØIVIND ASK

— Vi driver med sivil bypolitikk, sier de to, og snakker på vegne av Det Nyttige Selskab og Bergen Historiske Forening, men også mange interesserte og bekymrete torgvenner. Mandag blir invitasjonsplakatene, 1000 stykker, lagt ut i torgboder, det «underjordiske» og på Strand Hotell. Folk kan også melde seg via «bergen@torgetsvenner.no». Det koster ikke noe å være medlem.

— Hvorfor er dere bekymret for Torgets fremtid?

Visuell forsøpling

— Det er flere årsaker. Det som springer oss mest i øynene er det visuelle. Her er det tydelig ingen styring, og ingen helhet. Det gror opp det ene skuret etter det andre som fremmedelementer i miljøet. De tre teltene ute på Strandkaien skjemmer fryktelig, og sperrer utsikten mot de fine, gamle fasadene fra 1920-årene, sier Gunnar Staalesen.

— Og det stinker. Bare tenk deg når varmen kommer. Hva må turistene tro?

Johan Fredrik Kroepelien har jobbet og argumentert for Torget i 15 år. Noe er oppnådd, men utviklingen går likevel i helt feil retning.

— Vi i Det Nyttige Selskab klarte å skaffe i alt fire millioner kroner til oppussing, men siden er det skjedd lite bra. I stedet ser vi forfall, hellene løsner, fiskekummene forfaller og renholdet er kritikkverdig.

Arkitektkonkurranse

— For to år siden la vi frem resultatet av en idékonkurranse, der vi foreslo et vintertorg og et sommertorg. Vi innser at torghandlerne trenger tak og beskyttelse mot vinterværet, derfor tenkte vi oss glasstak som kunne fjernes om sommeren. Nettopp for å unngå det vi ser i dag, med skur og plasthaller.

— Hensikten med konkurransen var at vi skulle unngå midlertidige installasjoner når skurene på Bryggen ble revet, slik vi ser nå. Etter det jeg forstår har kommunen gitt tillatelse til det midlertidige i tre år, men vi får se. Henning Warlo (H), som er byråd finans-, kultur- og næring - og ansvarlig for administrasjonen av Torget, påstår at det kommer en utredning. Den venter vi på med spenning, sier Kroepelien.

— Vi skal ikke være grinete, gamle gubber, men nå må vi unngå at Torget forfaller enda mer, og få det opp på et nivå som bergenserne kan være stolte av, poengterer Staalesen.

— Men med entusiasme og humør. Vi må få en lagånd mellom bergenserne, torghandlerne og administrasjonen. Vi må få et levende, attraktivt torg som ikke ser ut som et tivoli.

De to får støtte av Ragnar Fjellskål, som fortsatt er trofast fiskehandler. Fjellskål sier bestemt at det var bedre å være torghandler for ti år siden, og er ikke fornøyd med vedlikehold og rengjøring.

Tør de svare?

Kroepelien etterlyser utspill fra Herman Friele, byantikvaren, turistsjefen og byråd Warlo.

— Herman kan gjerne gå inn som formann i Torgstyret. Han forteller jo til Dagbladet at han elsker Torget! Jeg kan heller ikke forstå annet enn at turistsjefen må være bekymret. Torget er jo turistbyens fyrtårn, men hvor lenge varer det? Hva når de utenlandske turistbrosjyrene forteller at Torget i Bergen er en stor bløff, som stinker. Da blir det tungt å bygge opp igjen troverdigheten. Og hvor er Byantikvaren som tillater alle disse løse skurene? Jeg er spent på om de i det hele tatt tør å komme på banen, sier Kroepelien.

Han legger til at mye annet også er riv ruskende gale. Det underjordiske toalettanlegget er utgått på dato. Det skulle heller aldri vært plassert der, mener han.

Og tidvis strømmer kloakk ut i Vågen, like under kaikanten der turistene koser seg i sommervarmen med ferske reker. På bunnen ligger all slags skrot. Er det dette vi ønsker å vise turistene?

TORGETS VENNER: Gunnar Staalesen og Johan Fredrik Kroepelien inviterer bergenserne til å slå et slag for Torget. Tør politikerne å ta opp hansken?
P-TILBUD? Når blomsterhandlerne går for dagen kan dette snart forveksles med garasjene i borettslaget.
ER DET HER? Unnskyld, men hvor er Torget?<br/>Foto: TOR HØVIK
VAKKERT?: Utsikten fra Grønnsakstorget mot de gamle fasadene på Strandkaien.