En Youtube-video som ble lagt ut søndag, viser en ung mann på tilsynelatende hjemmesnekret trehjulssykkel som i stor fart suser nedover veien fra Fanafjellet. Videoen skal ha blitt tatt opp samme dag.

— Dette er en lek som ikke har noe på veien å gjøre. Det ser regelrett livsfarlig ut, både for dem og andre, sier Jens Kleppe, leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Jeg brukte ikke hjelm på filmen og jeg skjønner at folk blir bekymret Trikesyklist

Treffer autovernet

Videoen, som varer i et drøyt minutt, viser at mannen flere ganger mister kontrollen over sykkelen, snurrer rundt og treffer veikanten og autovernet. Han treffer flere møtende biler på turen ned fra Fanafjellet.

— Det ser ikke ut til å at de har gode bremsemuligheter. De bremser med beina, og med den farten sier det seg selv at det fort kan bli farlig. Jeg håper foreldrene deres er klar over hva de holder på med, sier Kleppe.

Han forteller at trafikkseksjonen i sentrum ikke er kjent med aktiviteten, og de derfor regner med at den ikke er særlig utbredt. At den er ulovlig, er han ikke i tvil om.

Det var i sommer at to kamerater på begge tjue år bestemte seg for å lage sine egne trikesykler.

— Syklene som blir brukt i videoen er hjemmelaget. De er laget fra barnesykler, forteller føreren i videoen, som ønsker å være anonym.

Begge syklistene hevder å ha bedre kontroll enn det kan se ut som.

— Jeg har en bil foran meg hele tiden og har fullstendig kontroll. Jeg kjører ikke over i det andre feltet uten å ha oversikt over situasjonen, sier han.

Kan miste lappen

— De som gjør dette kan bli anmeldt for brudd på veitrafikklovens paragraf tre. Om dette er yngre personer, er det nok mer nærliggende at foreldrene blir varslet og gjort oppmerksomme på forholdet, sier Kleppe.

Brudd på vegtrafikklovens § 3 kan straffes med tap av førerrett dersom forholdet eller atferden har ført til ulykker eller situasjoner der ulykker «lett kunne ha oppstått». Også andre typer overtredelser kan gi tap av førerett, ifølge forskriften.

Føreren av kjøretøyet forsikrer at han hadde kontroll.

— Jeg forstår at det ser skummelt ut i svingene, men det er ikke noe problem å stoppe. Det er forbremser foran og i tillegg bruker vi bena til å slakke ned farten, forteller føreren.

Det går ikke raskere enn 20 kilometer i timen nedover Fanafjellet, ifølge kameratene.

— Vi gjør dette fordi det er kjekt og vil ikke ha noe trøbbel. Foreløpig tester vi ut syklene ned Fanafjellet, Smøråsfjellet og Fløyen, forteller han.

Syklistene tenker mer på sikkerhet enn det ser ut som.

— Nå har vi kjøpt oss bedre hjelmer. Jeg brukte ikke hjelm i videoen. Det var kanskje ikke den beste snutten å legge ut, og jeg skjønner at folk blir bekymret, avslutter han.

ecsImgtrike-5188371902212401233.jpg
GRAB