– Ydmykheten fra kommunen har vært fraværende. Jeg syns det er synd at kommunen bruker så lang tid. For meg handler det om tapt livskvalitet, sier Ingvild Iden Høiland.

Småbarnsmoren har vært syk siden 2004, og er fortsatt sykmeldt. Hun sier hun ikke kan delta i vanlige aktiviteter, verken fysisk eller sosialt.

– Jeg er opptatt av at kommunen tar ansvar. De bør innrømme skyld, og snarest behandle erstatningssakene våre, sier Iden Høiland.

Sint på henleggelse

Hun er ikke alene. Karen Havelin håper å snart kunne starte opp igjen studiene hun måtte avbryte i 2004. Den tidligere studenten reagerer på at statsadvokaten i Hordaland torsdag henla saken mot Bergen kommune i Giardia-epidemien. Grunnen skal blant annet være at kommunen ikke bevisst har gjort noe straffbart for å oppnå økonomisk gevinst, ifølge BA.

– Det er drøyt, synes jeg. Det er en rar argumentasjon å henlegge saken fordi det ikke var noen som burde bli straffet, sier Havelin.

– Det føles som om de sier at kommunen ikke har noe skyld i epidemien. De betalte ut erstatning til meg, men utover det har jeg ikke inntrykk av at de har tatt saken alvorlig nok.

Venter på erstatning

Bergen kommune ble i mars ilagt 800.000 kroner i bot av politiet. Den ble trukket tilbake da det viste seg at de ikke hadde myndighet til å gi den. Den retten ligger hos statsadvokaten, som altså henla saken.

Advokat Siren Preto er redd kommunen ser på henleggelsen som et argument i sin favør. Hun og hennes advokatpartner Eva Drageset har over 50 klienter på listen. De fleste venter på både erstatning fra Gjensidige, kommunens forsikringsselskap, i tillegg til oppreisningskrav for tort og svie rettet direkte mot kommunen.

– Jeg tror ikke ofrene føler at kommunen har vært på deres side. De har hatt en kamp mot både forsikringsselskap og Bergen kommune. Det er ingen enkel prosess, sier Preto.

– Kamp for å bli hørt

Advokaten er lei av seindrektigheten på rådhuset.

– Det er de samme problemstillingene i alle sakene. Å vurdere hvem som har ansvar i disse sakene, burde ikke ta så lang tid, mener Preto.

For sykmeldte Ingvild Iden Høiland trekker saken ut.

– Jeg føler at jeg har måttet kjempe en kamp for å bli hørt. Samfunnsøkonomisk er det en stor kostnad at unge mennesker må gå utenfor arbeidslivet, sier Iden Høiland. Tidligere gikk hun hver dag på jobb på Haukeland Universitetssykehus.

Dolmen, Siv