De mistet alt i brann 2. juledag, mens de var på sykehuset med sin nyfødte datter. Nå er Janusz og Magdalena overveldet av hjelpen de har fått fra fjern og nær.

De sitter i en varm stue i en moderne hytte på toppen av bygden Djønno i Ullensvang. I hjørnet står et juletre og lyser. En vugge står klar til den nyfødte, og det er pyntet med blomster og julelys. I sofaen ligger det kosedyr.

— Da vi kom fra sykehuset hadde naboene innredet denne hytten og pyntet til jul. På bordet sto det en flaske champagne og to glass, forteller Magdalena – og ser ned på den syv dager gamle datteren Gabriella.

Hundrevis ville hjelpe

Historien til det unge paret fra Polen rørte mange da BT fortalte den 3. juledag.

Mens paret var på Voss sjukehus, der Magdalena julaften fødte deres første barn, brant huset de bodde i ned til grunnen, og familien mistet nesten alt de eide.— Telefonen har nesten ikke vært stille de siste dagene. Vi har fått over hundre støttemeldinger på mobilen, og sikkert 50–60 telefoner. De aller fleste fra personer vi ikke kjenner, men som likevel ville hjelpe oss, forteller Janusz.

I garasjen står en tilhenger full av gaver fra folk som ville hjelpe til da de leste om brannen i avisen. Leker, barneklær, vogn og varme vinterklær til foreldrene.

«Hei. Eg har fune litt kle frå då eg var lita. Håpar noko kan brukast. Gratularar med jento. Domt med brannen. Helsing Gunn 6 år», står det med barneskrift på ett av kortene.

Har fått for mye

— Det er utrolig rørende. Og det er kommet enda mer. Det må vi oppbevare hos en nabo så lenge, sier Janusz.

Så mye har de fått, at det er for mye for den lille familien. I dag skal de begynne å sortere alle tingene, og det som de ikke kan bruke selv skal gis til Røde Kors på Voss.

— Vi har ikke ord for hvor takknemlige vi er for all hjelpen vi har fått fra naboer og mennesker som vi ikke kjenner, sier de to.

De forteller om telefoner fra Bergen, Telemark og Oslo. Alle ville gjerne bidra for å gi den uheldige familien en god romjul og et hjem å komme tilbake til.

Sover godt igjen

Janusz og Magdalena hadde ikke innboforsikring da brannen rammet. Dermed sto de plutselig igjen med kun det de hadde med seg til sykehuset som eiendeler. Det ferdig innredede barnerommet ble også flammenes rov.

— Det var kaos i hodet mitt i dagene etter brannen. Jeg klarte ikke å spise, og sov ikke, fordi jeg var så bekymret for fremtiden, forteller Janusz.

Men naboene i den vesle bygden Djønno visste råd. Polakkens arbeidsgiver stilte en stor, ny hytte til rådighet. Hytten skulle egentlig leies ut i nyttårshelgen, men leietakerne ble plassert annet sted.

— Da vi kom hjem, var det som om vi hadde bodd her hele tiden, og bare hadde vært borte noen dager. De hadde ordnet alt og innredet hytten med alt vi trenger. Klær til Gabriella og oss, vogn og vugge. Vi kan ikke gråte mer når vi har sånne naboer. De har gitt oss smilet tilbake, sier Magdalena.

Janusz forteller at han er rolig nå, og sover godt igjen. Konen kan fortelle at han nå smiler mens han sover.

Nye minner

Venner har også laget tre fotoalbum der de hadde limt inn alle bildene de hadde av Janusz og Magdalena.

— Vi mistet alle bildene og minnene våre i brannen. Nå har de på en måte gitt oss en nye hukommelse, sier Magdalena.

Nede på kaien står bare grunnmuren og et par vegger igjen av huset der paret leide bolig. Like ved ligger det 100 år gamle huset som Nowinski-familien har kjøpt og som skal pusses opp. Planen var å flytte inn 17. mai. Nå blir det trolig kraftig fremskyndet.

— Elektrikeren kom på en fridag for å gjøre ferdig arbeidet sitt. Deretter kom et team fra kraftlaget for å koble det til strømnettet. Flere av kollegene mine har sagt at de vil hjelpe meg, så nå håper jeg vi kan flytte inn i nytt hus om en måned eller to, sier Janusz.

SKULLE LEIES UT: Hytten den lille familien bor i nå, skulle egentlig leies ut i nyttårshelgen, men leietakerne ble plassert annet sted.
VEGAR VALDE