Han tar imot BT fredag formiddag i sitt hjem i Nordahl Rolfsens vei på Landås. Der ble han overfalt og ranet av to menn med kniv for to uker siden.

Skintveit lå i sengen og sov. På morgenkvisten startet dramaet da han ble vekket av de to inne på soverommet.

Skvetter av lyder i huset

— De var hysteriske. De skrek at jeg måtte være rolig. Hvis ikke ville de drepe meg. De truet med å skjære ørene av meg. Begge var maskerte og hadde bind foran ansiktet, sier 85-åringen.

- Hva sa de?

— «Du er rolig, du er rolig, hvis ikke dreper vi deg»

OVERFALT: På soverommet ble Johannes Skintveit overfalt for to uker siden av to maskerte menn med kniv. - Det verste jeg har opplevd, sier mannen som har hatt tre hjerneslag
Geir Martin Strande

— Hvordan går det med deg nå?- Følelsen av trygghet er borte. Når jeg hører en lyd i huset, skvetter jeg til. Det har vært forferdelig, svarer Skintveit.

Ny mann fengslet

Han er glad for at politiet har gjort flere pågripelser i saken. Fredag ble en mann i 20-årene varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha vært med på det grove ranet.

— Min klient nekter straffskyld. Jeg kan ikke se at det er beviser som tilsier at han har deltatt i ranet. Vi har anket tingrettens kjennelse, sier forsvarer Kjetil Ottesen til BT.

Etter det BT forstår skal det ha blitt funnet gjenstander som tilhører Skintveit hjemme hos mannen. Politiet mener også at det har vært telefonisk kontakt mellom ham og en annen som er fengslet i saken.

Føltes som et år

— Siktede ble fremstilt for varetektsfengsling fredag fordi vi har elektroniske og bologiske spor som knytter ham til ranet, sier Martine Eilertsen Haaland, politiadvokat ved Bergen nord politistasjon.

— Jeg håper at de rette er tatt. De fortjener streng straff. Det de gjorde mot meg var forferdelig.

- Hvor lenge pågikk det?

— Et år, men det var vel over på fem-seks minutter, svarer 85-åringen.

- Piller, klokker og penger

Etter å ha blitt vekket brutalt, satte han seg omsider opp på sengekanten. Han ble med mennene inn i leiligheten. De var på jakt etter piller.

— Jeg viste dem skapet på badet. Skap og skuffer var revet opp på kjøkkenet og i stuen. De hadde gjennomgått det meste. Jeg hadde flere klokker som forsvant. Den ene var verdsatt til 27.000 kroner, forteller pensjonisten.

I lommeboken lå pengene hans. Han forteller at de to mennene endret karakter og så ut som de slappet av da de fant lommeboken.

— Da hadde de vel funnet frem til det de var på jakt etter. De hadde forsynt seg av piller, klokker og penger. De regnet vel med at det ikke var mer og hente, sier han.

Uerstattelige ur

Etter at mennene hadde forlatt huset, låste han døren.

TRE HJERNESLAG: Johannes Skintveit forteller at han har hatt tre hjerneslag. Men å bli ranet av to maskerte menn var verre, mener han.
PER LINDBERG

— Så skulle jeg ringe etter hjelp. Jeg slo 112 flere ganger, men tastet feil. Det var fortvilende å få feilmeldingen, forteller Skurtveit.- Jeg bryr meg ikke om pengene som forsvant, men skulle gjerne hatt tilbake klokkene mine. De hadde stor affeksjonsverdi. Den ene fikk jeg av min bestefar da jeg var tre år gammel. Det var i 1931. Min mor passet på den til jeg ble 14, og da fikk jeg den. Det var under krigen, legger han til.

Sliter med å få sove

Likevel savner aller mest tryggheten som han hadde.

— Jeg sliter med å få sove om natten. Det er det verste. Tryggheten som jeg hadde er borte. Jeg føler meg elendig, og tryggheten er borte. Jeg har hatt tre slag, men dette var verre.

Mennene tok 85-åringens bil og kjørte fra stedet. Politiet har siden det brutale ranet pågrepet tre menn. En sitter varetektsfengslet, en annen fremstilles for varetektsfengsling fredag, mens en tredje er siktet i saken og løslatt.