OLE-THOMAS STEIRO ANDERSEN

— Uten denne hjelpen ville jeg hatt et stort problem, både følelsesmessig og med tanke på mat. Det blir ikke ordentlig jul uten pinnekjøtt på julaften, sier uføretrygdede Asbjørn Hansen der BT finner ham langs raden av dukker og kosebamser. Han er på leting etter en gammeldags tøydukke han kan gi som en del av julepresangen til moren.

— De som jobber her er noen engler. Jeg skulle gjerne gitt en klem til hun som tok imot meg, sier Hansen og kaster et blikk rundt i lokalet etter frivilligarbeider Tone Elin Mørner.

— Hun kom imot meg, spurte om hun kunne hjelpe og var i så godt humør, forklarer Hansen etter å ha overlevert juleklemmen.

Økt etterspørsel

Juleposene fra Frelsesarmeen er så populære at slumstasjonen i år måtte ta opp ekstrabestilling hos leverandøren. Etter at totalt 550 poser ble levert ut i fjor, økte de i år antallet til 600. Men da søknadslistene var fulle allerede tidlig i november, måtte stasjonen bestille 100 nye poser.

Hermetikk, pinnekjøtt og kålrabistappe for nærmere 400.000 kroner forsvinner ut dørene denne uken.

— Pinnekjøttet er det gubben som ordner, mens jeg slapper av, gliser Britt-Eva Flåm etter å ha hentet julematen og en og annen julepresang hos Frelsesarmeen. Hun er forferdet over den voldsomme kjøpsfesten hun ser i byens varehus.

— Når man ikke har så mye selv, er det forferdelig å se på, sier Flåm, og får støtte av Asbjørn Hansen.

Han mener byens innbyggere kunne ha godt av å prøve et nøysomt liv i noen måneder.

— Da ville de lært å sette pris på det de har. Dette er en utvikling som går i helt feil retning. Folk kjøper og kjøper, og mye av det de kjøper blir aldri brukt. Og så havner det til slutt her, påpeker Hansen.

Klemmer og tårer

Frelsesarmeen har få problemer med å rekruttere frivillige til juleposeutleveringen. Stemningen i lokalet er god, og de ansatte får både klemmer og lykkønskninger fra brukerne.

— Noen har tårer på kinnet og forteller at vi har reddet julen deres. Slikt er selvfølgelig veldig rørende, sier Maria Naustad, daglig leder ved Slumstasjonen.

Enslige foreldre, arbeidsuføre, sosialhjelpsmottakere og barnefamilier med dårlig råd er alle innom dørene før julen.

— Vi ser på TV at kredittkortene går varme før jul, men dette er personer som ikke kan være med på kjøpefesten. Da er det fint å kunne tilby det viktigste for julefeiringen, sier hun.

Julegavene og utstyret som brukerne kan plukke med seg fra slumstasjonen, ble donert av byens innbyggere og lagt under juletreet på Torgallmenningen i fjor. Tradisjonen med å legge julegaver under juletreet på Torgallmenningen har eksistert siden begynnelsen av 1900-tallet.

Hva synes du om Frelsesarmeens innsats? Diskutér saken her!

JULEKLEMMEN: Asbjørn Hansen fikk omsider gitt frivillig Tone Elin Mørner en ordentlig juleklem. Han tror det ville blitt en laber julefeiring uten hjelpen fra Frelsesarmeen.
Høvik, Tor