Den peprede striden mellom Jon Lovitch og pepperkakebyen i Bergen har vart siden bakeren fra New York ble kåret til «The international king of candy land».

Da var spetakkelet i gang:

Pepperkakebyen i Bergen er nemlig større enn Lovitchs «Gingerbread Lane» i New York, både i areal og antall pepperkakebygninger. At Pepperkakebyen fremdeles kaller seg «verdens største», har fått bakeren til å se rødt.

— Bruker limpistoler

raser han mot Pepperkake-Bergen i Washington Post:

— I tillegg til å være løgnere, er nordmenn også bedragere. Det er helt tydelig at de bruker limpistoler, bomull og tre, sier han i artikkelen.

Ikke nok med det, Pepperkakebyen bruker også ulovlige objekter som modelltog, falske busker og falske benker, mener bakeren.

— Guinness er veldig klar på det. De kan ikke få rekorden når de ikke følger reglene, hevder Lovitch.

Drevland:- Et makkverk

Etter at Washington Posts artikkel spredde seg, ble kampen mellom New York og Bergen forflyttet til Twitter.

IKKE IMPONERT: Ordfører og borgermester i Pepperkakebyen Trude Drevland under åpningen av Pepperkakebyen i 2010.- Til og med mine egne pepperkaker er ikke like stygge, sier Drevland om rivalen i New York.
Odd Mehus (arkiv)

Mandag hamret blant annet ordfører Trude Drevland, leder Marit Warncke i Bergen Næringsråd og pepperkakebysjef Steinar Kristoffersen løs på tastaturet:

  • «Som ordfører i Bergen må jeg si: Her har Guinness en jobb å gjøre. Bergens pepperkakeby er vakker», tastet Drevland.
  • «Ordføreren har talt: Dette er stygt!», skrev Warncke.
  • «Pepperkakebyen i Bergen er en pepperkakeBY. Ikke et kjørefelt», konkluderte Kristoffersen.
  • «Lykke til! Sesonghilsener fra pepperkakebyen, verdens største pepperkakeby siden 1991», la han til på Twitter like etter. Tross noen engelske skrivefeil, står Drevland for det hun sa på Twitter. Hun ble rett og slett irritert over kokken som raljerte mot pepperkakebyen.
HISSIG:- De er løgnere, sa bakeren Jon Lovitch om nordmenn til The Post fredag.- De oppfører seg som om de eier julen, sier han.
Skjermdump Washington Post

— Han var rimelig frisk i tralten. Det er ikke lett å uttrykk alt man mener på Twitter. Jeg prøvde å være tydelig på at det er Guinness som i så fall må endre regelverket sitt, for det som han viste frem var et makkverk. Det er sjelden jeg har sett noe så dårlig. Til og med mine egne pepperkaker er ikke like stygge som det der, sier ordføreren til BT.

— Jeg er ikke videre imponert. Hvis det der skal konkurrere med pepperkakebyen i Bergen, da kan vi bare legge ned, legger hun til.

Ikke i Guinness

Pepperkakebyen i New York består av 1020 bygninger og veier nesten 2300 kilo. I fjor hadde pepperkakebyen i Bergen 1990 pepperkakebygninger, pepperkaketog og lignende.

— Dette tar vi med knusende ro. Det han lager er en liten «gingerbread lane», her er det jo en by det er snakk om. Han får bare holde på, sier Steinar Kristoffersen, leder for pepperkakebyen i Bergen.

FINESTE I VERDEN: - Uansett hva Guinness eller han fyren der borte sier, så er dette den desidert største og flotteste pepperkakebyen i hele verden, sier Steinar Kristoffersen, sjef for pepperkakebyen.
Roar Christiansen

Alt fra kjente bygninger som Brann stadion til boreplattformer ble bakt til «verdens største pepperkakeby».

— Kokken fra New York mener at dere jukser, blant annet med falske busker og limpistoler. Er det riktig?

— Ja, det har han jo rett i. Men vi har ikke sagt at vi ikke jukser. Vi har heller ikke registrert pepperkakebyen i Guinness.

- Er det da lov å kalle den for verdens største?

— Ja, selvfølgelig. Guinness kan fylle sine kriterier med hva de vil, men det er et faktum at dette er verdens største pepperkakeby. Om det brukes lim og saker og ting, så er ikke det så vesentlig for oss. Dessuten er byen vår 10.000 ganger finere enn det han holder på med.

Humanitært prosjekt

Pepperkakebyen ble kontaktet av Guinness World Records i fjor. Hadde de takket ja til å være med i registret, måtte de endret hele pepperkakebyen.

Det var ikke Kristoffersen interessert i.

— Da hadde det ikke blitt noe pepperkakeby, for å si det sånn. Vi skal lage stor og flott opplevelse for folk, og er et av de største humanitære prosjektene som finnes i Norge før jul, sier han.

Se også debatten om pepperkake-striden på BTs Facebook-side. Her advarer debattant Lasse Larsen mot politiske konsekvenser: «Best å ikke fyre opp yankee'ne, plutselig angriper og bomber de hele pepperkakebyen sønder og sammen.»