Overbetjent Svein Føllesdal ved Bergen vest politistasjon er ansvarlig for etterforskningen etter dykkerulykken som endte med dødsfall mellom Bjorøy og Haakonsvern i Bergen i 13-tiden mandag.

Det var Kurt Dall, 51 år og fra Danmark, som døde i dykkerulykken i Vatlestraumen. Familiemannen Dall var en erfaren dykker, ifølge politiet, som friga navnet tirsdag ettermiddag.

Problemene skal ha oppstått på cirka 40 meters dybde

Svein Føllesdal, etterforskningsleder

— Vi har avhørt de tre vennene som var i følge med den omkomne, en av dem var båtfører. De har bekreftet at de dykket på vraket etter «São Paulo» i Vatlestraumen, sier Føllesdal til BT.

1995: Dykker døde på samme sted

En 29 år gammel mann døde i 1995 etter at han forsøkte å dykke ned til det samme vraket.

SANK:Sao Paulo kom til Norge lastet med krigsmateriell samme med de tyske invasjonsstyrkene 9.april 1940. I Vatlestraumen gikk den på to av minene som var blitt langt ut av den norske mineleggeren KNM Tyr tidlig på morgenen samme dag og sank i løpet av få minutter kl 20.30.
DYKKEPEDIA

Føllesdal sier at 51-åringen som omkom mandag hadde vært nede ved vraket på cirka 80 meters dyp.— Han og de to andre var på vei opp igjen da han fikk problemer. Problemene skal ha oppstått på cirka 40 meters dybde, så vidt vi vet nå.

Ifølge Føllesdal skiller dødsfallet i går seg fra det i 1995.

— 29-åringen som døde da, omkom på vei ned. Jeg mener vi den gangen konkluderte med at det hadde vært noe feil med luftblandingen hans, sier Føllesdal.Vraket etter «São Paulo», som gikk på en mine i april 1940, ligger ifølge Store norske leksikon på 78 til 90 meters dyp.

— Etter det vi vet nå, var dette snakk om fire erfarne dykkere på tur. Noen av dem var også instruktører. De gjorde dette som en hobbyaktivitet i ferien; de kom til Norge for å dykke. De fire hadde dykket på vraket av «São Paulo» i et par dager før dødsulykken skjedde, sier Føllesdal til BT.

Trygve Tønnesen, som var med på å hente opp den omkomne dykkeren i 1995, omtaler vraket av «São Paulo» som «et av de farligste vrakene å dykke på her i landet».

- Sterkt preget

De tre vennene til den omkomne, danske 51-åringen ble alle avhørt av politiet etter dykket i går.

Mandag ble det også satt i verk søk etter de to som hadde vært i sjøen sammen med 51-åringen. De ble funnet i god behold.

— I går var de tre så sterkt preget av dødsfallet at vi ønsker å ta i hvert fall ett av avhørene om igjen i dag, tirsdag, sier etterforskningslederen i Bergen vest.

Han sier at ulykken skjedde under oppstigning.

— Men hvorfor han kan ha kommet for raskt opp, og årsaken til dødsfallet, er foreløpig ikke mulig å fastslå, sier Føllesdal.

Tilbudt hjelp

Politiet har ikke planer om etterforskning på åstedet tirsdag.

— I utgangspunktet prøver vi å få til et nytt avhør av én i følget som vi anser som spesielt interessant, sier Føllesdal.

Vennene til den omkomne ble i går tilbudt å oppsøke Livskrisehjelpen ved Bergen legevakt, noe de også skal ha gjort.

— Medisinsk sett skal de gå bra med alle de tre andre, sier Føllesdal.