Av Heidi Ryste

— Da gjestene kontaktet oss, sendte vi en guide som tok dem med til politiet. Vi forsøkte også å kontakte konsulatet i Marmaris, men fikk ikke noe svar der, sier teamleder for Detur i Marmaris, Cecilia Ehrström.

Deretter kontaktet de ambassaden i Ankara og spurte om de skulle sende gjestene til Izmir. Ambassaden skal ha svart bekreftende på det.

— Vi hjalp dem med å få kjøpt bussbillett til Izmir, men kjøpte ingen returbillett fordi vi ikke visste hvor lenge de ville være i Izmir. Det regnet vi med at konsulatet ville ordne, men det gjorde de ikke, sier Ehrström.

— Tilbød dere å gi et nødlån når gjestene sa at de ikke hadde noen penger?

— Da vi sa at de måtte kjøpe bussbilletter, spurte de ikke om økonomisk hjelp. I første omgang er det gjesten som må betale og få det refundert av forsikringsselskapet, men vi stiller selvsagt opp om det er nødvendig. Vi kan alltids ordne en overføring fra den norske banken, men de ba ikke om penger, sier Ehrström.

Det var ikke Ehrström som var med til politiet, men en svensk-tyrkisk guide.

— Den guiden har litt vanskelig for å forstå norsk, men Izmir-politiet snakker ikke engelsk så vi er nødt til å sende tyrkisk-talende. Det er dessverre slik at byråkratiet i Tyrkia ikke fungerer som hjemme, og jeg beklager at de to ikke føler at de er blitt møtt ordentlig, sier Ehrström.