— Jeg er rystet over det dårlige renholdet ved Haukeland sykehus, sier hjertepasient Grete Aarbø (41). Hun har vært innlagt på Hjerteavdelingen på Haukeland syv ganger i løpet av de to siste årene. Flere ganger har hun opplevd at bad og toaletter ikke er blitt vasket.

Hår i dusjen

— Badene er skikkelig uappetittlige. Her er forferdelig skittent, og så mye hår i dusjen at jeg ikke orker å dusje, forteller Aarbø til Bergens Tidende.

Hun ble imidlertid overrasket da det viste seg at lodotter i gangene, skitne bad og hår i sluken ikke var noe engangstilfelle.

— Dette er et gjentagende problem, sier Aaarbø.

Etter en større hjerteoperasjon på Hjerte 4 i fjor høst, gikk det hele åtte dager før Aarbø fikk dusjet. Det skjedde først da hun kom hjem.

— Jeg fikk beskjed fra en sykepleier om at jeg ikke burde dusje fordi det var så mye bakterier her.

Harelabb

— Det har vært så ille at pasientene selv har måtte fjerne håravfall fra slukene, forteller Aarbø, som mener renholdet utgjør en smittefare på sykehuset.

— Rengjøringspersonellet farer over dusjer og bad med en harelabb. Det bør ikke være slik at pasientene selv må be om at badene skal bli vasket, sukker hjertepasienten, som gjentatte ganger har påpekt forholdene overfor sykepleiere og rengjøringspersonell.

— Det ser ikke ut til å bli noe bedre. Men dette angår en rekke pasienter og pårørende. Noe må bli gjort, mener Aarbø.

— Jeg har ikke støv på hjernen. Men er du syk så synes jeg du har krav på god hygiene.

Aarbø er ikke alene om å reagere Både leger og sykepleiere ved Haukeland har klaget på dårlig renhold til Avdeling for sykehushygiene.

Klager fra ansatte

— Vi får flere klager fra ansatte enn pasienter, sier avdelingsoverlege Stig Harthug ved avdeling for sykehushygiene.

En annen pasient, Olav Helgesen var i begynnelsen av mai i år inne til behandling på Medisinsk avdeling post 1. Nord.

— Der lå tomme termometerhylser og slang på gulvet. Nattbordene ble ikke vasket og på badet stod et to dager gammelt vaskefat med skitne håndklær, forteller Helgesen, og karakteriserer vaskefatet som rene «smittebomben».

— Jeg pådro meg en alvorlig infeksjon under sykehusoppholdet. Renholdet virker svært dårlig, særlig når rengjøringspersonellet ikke vasker dørhåndtak og kun farer over gulvet med en mopp, sier Helgesen.

SKITTENT: Ansatte og pasienter er rystet over renholdet ved Haukeland sykehus.
Foto: Rune Sævik