Frps stortingsrepresentant fra Hordaland, Arne Sortevik, utfordret Kristin Clemet (H) i spørretimen på Stortinget i dag. Han ville ha svar på hvilke konsekvenser elever som deltok i boikottaksjonen nå kan vente seg.

— Det må avgjøres på den enkelte skole, av den enkelte lærer, i hvert enkelt tilfelle, lød svaret fra utdannings- og forskningsministeren.

— Jeg skjønner at hun vil overlate ansvaret til skolene, men hun burde ha gitt en tydeligere anbefaling på hvordan det skal reageres, sier Arne Sortevik til Bergens Tidende.

Selv mener han at elevene som boikottet de nasjonale prøvene bør få nedsatt karakter i orden og oppførsel.

— Clemet etterlater et inntrykk av at dette ikke er så farlig, sier Frp-politikeren.

— Skolen har ikke bare et ansvar for å gi elevene kunnskap. Elevene må også læres i å ha respekt for lover og regler, legger han til. De siste ukene har deg kommet meldinger om at lærere har bidratt til å offentliggjøre oppgavene forut for de nasjonale prøvene. Det synes både Sortevik og Clemet er vanskelig å mene noe om.

— Foreløpig er dette bare rykter og påstander, sier Sortevik.

— Jeg registrerer at enkelte elevaksjonister påstår at de har fått oppgavene fra lærere, men det kan jeg ikke forholde meg til, sier Kristin Clemet til BT.

Hun understreker samtidig at myndighetene ikke har mulighet til å undersøke disse påstandene nærmere.

— Hvis dette er tilfelle, er det i så fall snakk om illojalitet. Det blir da opp til den enkelte skole som arbeidsgiver å vurdere hva slags reaksjoner som skal iverksettes, sier ministeren.

<b>KRITISK:</b> Frps Arne Sortevik kritiserte utdanningsminister Kristin Clemet etter dagens spørretime på Stortinget.
Håvard Bjelland