— Han erkjente ikke straffskyld og ville ikke forklare seg i retten, sier politiadvokat Janne R. Heltne, påtaleansvarlig for trippelknivstikkingen ved Finnegans natt til mandag 5. august.

I Bergen tingrett i dag møtte 34-åringen med en «stand-in»-forsvarer fra Bergen, mens han egentlig har bedt om Fredrikstad-advokat Trond Karlsen.

— Siktede ville vente med å forklare seg til han får snakket med advokaten i Fredrikstad, sier Heltne.

Hun fikk likevel medhold i sitt krav om fire uker i varetekt for 34-åringen, som er siktet for ett drapsforsøk og to legemsbeskadigelser. Retten mener altså at det er god grunn til å mistenke ham for å stå bak de tre knivstikkingene - og at det vil være til skade for bevisene i saken om han løslates.

Stengte dørene

Fulgt av to arrestforvarere, og med håndjern på, kom den trippelsiktede 34-åringen til rettssalen i Bergen tinghus like før klokken 13 tirsdag.

Iført rød treningsjakke, joggesko og mørk treningsbukse, gikk han rett i samtale med sin forsvarer, advokat Steinar B. Yndestad. Inne i rettssalen fikk politiet dommeren med på å holde pressen unna rettsmøtet.

Politiet mener den drapsforsøksiktede 34-åringen må i varetekt for at bevis ikke skal gå tapt - og for at han ikke skal kunne påvirke forklaringene til vitner og de to medsiktede i saken (se fakta).

- Sikker på at det er han

Politiet mener det var 34-åringen alene som knivstakk tre menn natt til mandag 5. august, i området mellom teateret og puben Finnegans i Veiten.

— Det er det samlede etterforskningsmaterialet, videoovervåking og vitneopplysninger, som gjør oss så sikker på at vi nå har tatt rett mann, sier politiadvokat Heltne.

Mannen ble pågrepet i Oslo i helgen, natt til lørdag. Han er synonym med «sixpence-mannen» som ble etterlyst tidlig i etterforskningen - og som politiet etter hvert gikk ut med bilde av.

I RETTEN: Forsvarer Steinar B. Yndestad og politiadvokat Janne R. Heltne.
LEIF GULSTEIN

34-åringen har til nå kun vært i en samtale med politiet — han er altså ikke formelt avhørt.

- Nær hjertet

— Siktelsen mot ham gjelder foreløpig ett drapsforsøk og to tilfeller av legemsbeskadigelse, sier påtaleansvarlig jurist, politiadvokat Janne R. Heltne.

BLODIG: Blodsporene var tydelige utenfor Finnegans etter knivstikkingene. Krimteknikere kom til åstedet etter kort tid. ARKIVFOTO: Sean Meling Murray

To bulgarske kamerater i 30-årene ble kritisk skadet. Også en dørvakt ved Rikc's ble truffet av kniv, men en stikksikker vest hindret at han fikk skader.— Den ene av de to bulgarerne ble truffet i hjertet, ifølge legejournalene. Av journalene fremgår det at han like gjerne kunne ha dødd av skadene, sier Heltne.

Begge kameratene ble fraktet til Haukeland med livstruende skader. Etter relativt kort tid ble tilstanden deres nedjustert til «alvorlig skadet».

Siktelsen kan bli utvidet

I utgangspunktet ble alle tre knivstikkingene etterforsket som drapsforsøk. Nå venter politiet på sakkyndige rapporter for å avgjøre om siktelsen mot 34-åringen skal utvides.

— Når vi vet mer om hvor alvorlige skadene kunne blitt uten rask behandling, vil vi vurdere om det er grunnlag for å snakke om drapsforsøk også mot den andre bulgareren, sier Heltne.

BT snakket med den ene av bulgarerne (33) samme dag som knivstikkingen hadde skjedd.— De prøvde å drepe meg, sa han nyoperert fra sykehussengen.

Politiet vil i dag kreve fire uker i varetekt for den knivsiktede 34-åringen, med brev- og besøksforbud.

Neppe flere pågripelser

Politiadvokat Heltne sier det ikke ligger an til flere pågripelser i saken. Vitner har fortalt om opptil 11 personer involvert i et masseslagsmål i forkant av knivstikkingene.

— Vi mener jo at vi har tatt hovedmannen nå. Men vi etterforsker videre hvike roller de involverte i slagsmålet har hatt.

Den siktede 34-åringens forsvarer, Trond Karlsen, ville mandag ettermiddag ikke kommentere siktelsen mot 34-åringen. Tirsdag får BT opplyst ved kontoret hans at en annen forsvarer skal representere 34-åringen i fengslingsmøtet.

Mannens nyoppnevnte forsvarer, advokat Steinar B. Yndestad, sier han ikke kan kommentere saken ennå.

— Jeg har ikke snakket med min klient ennå, sa Yndestad i 10-tiden tirsdag.

FIKK TO LITER BLOD: - Jeg trodde jeg skulle dø. Det sa en av mennene (33) som ble knivstukket. Med arterien i høyre arm kuttet over, kom han til akuttmottaket på Haukeland. Han måtte få to liter blod før operasjonen. Tilstandens hans var en stund livstruende. ARKIVFOTO: Odd Mehus