Det var onsdag formiddag at den ulovlige planten ble oppdaget ved Førde billag. Nå tror botaniker Wenche Eide ved ArtDatabanken ved Sveriges landbruksuniversitet i Uppsala at det er småfugler som er ansvarlige.

– Det er ikke sikkert at frøet er plantet. Hampfrø er for eksempel vanlig i poser med fuglefrø. Disse skal vanligvis være varmebehandlet slik at de ikke kan spire, men noen ganger har frøene ikke fått hard nok behandling, sier Eide til avisen Firda.

– Selv sett det spire

– Jeg har selv sett enslige planter spire opp under fuglebrettet, forteller Eide.

– Enten er det et resultat av at en fugl har gjort sitt fornødne, eller så kan frøet ha falt ned fra lufte, sier Eide videre til Firda

Det var avisen Firdaposten som først fikk tilsendt bildene av den viltvoksende cannabisplanten i Førde sentrum. Da Firdaposten kontaktet lennsmannskontoret, ble vikarierende lensmann Jan Egil Tvinde lettere sjokkert.

– Nei, det har jeg ikkje hørt noe om. Det er jo nesten for godt til å være sant. Dette kommer nok til å vekke oppsikt, sier en lattermild lensmann til Firdaposten på onsdag..

Tvinde fikk rett. De siste dagene har Førde fått mye oppmerksomhet i landets små og store nettaviser. Og nå ser det altså ut til at den beskjedne plantasjen er et utslag av naturens vanlige gang.

Ettersom cannabis er ulovlig her til lands, ble den destruert av politiet.

Cannabisaksjon

Samtidig pågår det flere planteaksjoner rundt i landet. «Overgrow 2007» er kanskje den meste kjente; over hele landet aksjonerer cannabisbrukere ved å plante frø i det offentlige rom. Ifølge nettsidene til Norsk Cannabisforum aksjonerer brukerne for å sette fokus på det de mener er en håpløs og destruktiv kamp mot rusmiddelet.

Aksjonen skal pågå i flere land. Her til lands har det dukket opp frø i blant annet Oslo, Halden, Moss og Molde.

SJELDEN BLOMST: Denne planten fant en oppmerksom mann i en blomsterkasse i Førde. Nå er planten destruert av politiet.