Det var ukeavisen Ny Tid som i helgen fortalte at et Hercules-fly som tilhører det private selskapet Prescott mellomlandet på Flesland selveste 17. mai 2002.

Flyet kom da direkte fra Stephenville i Canada. Litt over 31 timer senere, på nasjonaldagen kl. 19.19 lokal tid, lettet flyet fra Flesland og satte kursen mot Egva/Fairford i Storbritannia.

Mistenkt fangefly

Flyet er ett av de mistenkte «fangeflyene» som CIA skal ha brukt til å frakte mistenkte terrorister til hemmelige fengsler i USA, på Cuba og muligens i Europa.

Forbindelsen til CIA er ikke bevist, men Ny Tid har gått igjennom observasjoner som flyentusiaster har gjort av flyet, og slår fast at flyet «N8213G» jevnlig har fløyet fra landene rundt Irak til USA via enten Azorene og Island. I tillegg er det observert på en rekke andre flyplasser som CIA mistenkes for å ha brukt til fangetransporter – deriblant på Malta, i Frankfurt, Spania, Portugal, Malaysia, Singapore og alle de nordiske landene.

Selskapet Prescott har blitt knyttet til CIA av amerikanske medier. Offisielt er selskapet registrert i Great Falls, Montana, men den finske avisen Borgåbladet har ikke klart å finne ut hvem som eier det.

I følge kommunikasjonsdirektør i Avinor, Ove Narvesen, har «N8213G» landet en gang i Norge etter 1999, og dette var i mai 2002. Narvesen opplyser at den som betalte for landingen var et selskap som kaller seg Jeppesen Dataplan.

Bråk i Storbritannia

I Storbritannia har de mistenkte CIA-landingene blir nå tatt opp i Parlamentet i London, melder NTB.

En tverrpolitisk komité i Underhuset har latt jurister ved New York University granske saken, skrev London-avisen The Guardian mandag. Ifølge disse fagfolkene er det i strid med folkeretten å la flyene lande, om det så bare er for å etterfylle drivstoff.

Komiteen skal granske påstander om at CIA-fly har landet på og tatt av fra sivile og militære flyplasser i Storbritannia minst 210 ganger siden terrorangrepene mot USA 11. september 2001. The Guardian trykket mandag fem bilder av «mistenkelige» fly.

Dagen før skrev den konservative London-tabloiden Mail on Sunday at CIA har fått «fri adgang» til å bruke Storbritannias militære flyplasser til transport av terrormistenkte. Avisen illustrerte oppslaget med bilder av angivelige CIA-fly på tre flyplasser i Skottland.

MYSTISK FLY: Her på Bergen Lufthavn Flesland landet det amerikanske Hercules-flyet 16. mai 2002.