— I fjor var det 113 personer som druknet i Norge. Så langt i år har 64 stykker druknet, og nå ønsker vi å bremse denne statistikken, sier Terje-Christian Karoliussen, skipssjef på kystvaktfartøyet «Garsøy».

Båten hans patruljerer vestlandskysten hele året, men nå får hun hjelp av sine «storesøstre».

— De store fartøyene våre kontrollerer vanligvis fiskefartøyer ute på havet, men denne helgen vil vi sette to eller tre stykker inn mot fritidsbåtene. Vi bytter ikke fisk mot liv, sier sjef for Kystvaktskvadron Sør, Edvard Winther Johansen.

Da han kom tilbake fra ferie på mandag, etter en helg med fint vær og flere drukningsulykker, bestemte han seg for å gjøre noe.

— Denne helgen blir det enda finere vær med mange folk på sjøen, sier Johansen.

Lost Weekend

Både kystvakten og politibåten «Kjølen» vil passe godt på båtførerne i Kollevågen på Askøy. De vil ikke miste noen i helgen, under Lost Weekend-festivalen. Blant festivaldeltakerne som har båt med seg er Sveinung Økland og Tore Bakke. Siden «Kjølen» ligger like ved stikker de bort for å ta en alkotest før de skal kjøre til Bergen for å hente noen venner.

— Vi var visst for fulle, og kunne ikke kjøre helt ennå, sier Økland.

Han blåste til 0,95, mens promillegrensen sjøs er 0,8. Alkometeret viste 0,85 da kameraten blåste.

— Denne gangen var det reelt og de venter med å kjøre båten. Ofte er det veldig fulle folk som ber om å få blåse på tull, sier Vidar Sætre, politibetjent på «Kjølen».

Ifølge lensmann på Askøy, Odd Dale er det lite problemer knyttet til båtkjøring under festivalen.

— Vi har ikke hatt drukningsulykker, og det er ikke mange som blir stoppet med promille. Nå kontrollerer vi ikke alle båter som kjører inn og ut av vågen heller. Vi stopper de som kjører mistenkelig, sier Dale.

Politimyndighet

Kystvaktskipene er utstyrt med sirener og digitale alkometer. På dagtid satser de på å snakke med folk, og minne om redningsvester og sjøvett.

— Vi har politimyndighet på sjøen, og når det blir mørkt har vi kontroller. Hvis vi har promillemistanke eller noen mangler redningsvester i båten, blir det anmeldelse. Mangler du flyteutstyr i båten, koster det 500 kroner for hver person som mangler flytevest. Dette er båtførerens ansvar, sier Johansen.

I helgen vil det også være politifolk om bord på noen av kystvaktfartøyene. Da kan bøter skrives ut umiddelbart.

— Å kjøre med promille er dobbelt farlig. Det er større fare for grunnstøting, og når ulykken først er ute er det mindre sjanse for å overleve, kommenterer Johansen.

Skvadronsjefen mener folk er blitt mye flinkere til å bruke redningsvest de siste årene, og tror det er gode muligheter for å bedre sjøvettet med tanke på alkohol også.

— Jenter er ofte flinke med det sosiale på sjøen. Det er viktig at de sier ifra når testosteron- og alkoholnivået blir for høyt. Da er det tid for å fortøye båten.

Skodvin, helge
Skodvin, helge
Skodvin, helge