Onsdag avslørte BT at en skoleansatt er anklaget for underslag av anslagsvis 180.000 kroner fra en elevkonto. Kontrollutvalget mener de i årevis har påpekt faren ved at nettopp dette skulle skje.

— Det var bare et spørsmål om tid før dette skjedde, sier Stolt-Nielsen, som var kontrollutvalgsleder fra 1999 til 2002.

— Vi i kontrollutvalget begynte å sende bekymretmeldinger om skolekassene i 1996. Men ingen interesserte seg for dette før det skjedde noe. Det er blitt tatt altfor lett på, mener Ragnhild Stolt-Nielsen. Hun er fortsatt medlem i kontrollutvalget i Bergen kommune.

Ansvarsfraskrivelse

— Dette er et politisk ansvar slik kommunen er organisert i dag. Det kan være fristende å skylde på kommunaldirektøren, men det ville være å begå politisk selvmord. Akkurat nå er det Hans-Carl Tveit som er den uheldige byråd. Han har ikke sittet så lenge, men verden er urettferdig, sier Stolt-Nielsen.

Hun mener problemet er at alle instanser har skrevet fra seg ansvaret.

Skolebyråd Hans-Carl Tveit finner kritikken noe urettferdig, i og med at flere av sakene som det jobbes med på dette området, har sitt opphav lenge før hans byrådstid.

— Dette er ofte gamle saker fra helt andre organisasjonsstrukturer. Jeg synes det er å trekke det vel langt når vi skal måtte ta ansvaret for at dette har skjedd. Saken var tema i byrådet onsdag, og vi tar tak for å rydde opp i det, sier Tveit (V).

- Under enhver kritikk

Leder i Foreldrearbeidsutvalget i Bergenhus bydel, Jorge Dahl, er skremt over at kommunen ikke har bedre kontroll over elevkassene.

— Når det er snakk om slike summer som 180.000 kroner, er det under enhver kritikk at kommunen ikke har bedre kontroll, mener han.

— Slik det er nå, går det på tillit til den læreren eller foreldrene som har ansvaret for elevkassen, sier Dahl.

Midt i januar ble en kvinne dømt for å ha underslått 9000 kroner fra en elevkasse i en førsteklasse etter en juletrefest. Saken med den skoleansatte som nå er anklaget for underslag, er med andre ord ikke enestående.

BT har vært i kontakt med kvinnens fagorganisasjon, men organisasjonen ønsket ikke å kommentere saken utover at de har den til behandling.