Dugnaden for å gjenreise pepperkakebyen er i full gang, men det blir ingen åpning fredag. Trolig blir det i midten av neste uke, forteller daglig leder i Bergen Sentrum, Steinar Kristoffersen.

— Vi har mottatt godt over 100 hus allerede. Jeg har ikke helt oversikt, sier han, og unnskylder seg med at han har stilt opp til intervjuer med ulike medier helt siden morgenkvisten. Da bt.no treffer ham, er han nettopp ferdig med NRK, og TV 2 står klare til å ta over.

— Det har vært travelt. Men dette skal vi få til. Jeg håper folk tar seg tid til å bake noe flott, sier han.

Artikkelen fortsetter under videoen.

— Folk ringer hele tiden

Ved inngangen til Pepperkakebyen har prosjektleder Thomas Ottesen rigget seg til med PC og kaffe. Han følger debatten på nettet og oppdaterer Facebook-siden, som nå har over 11.000 medlemmer. I tillegg har gruppen «Redd pepperkakebyen!» nådd nesten 9000 medlemmer i løpet av to døgn.

— VI har fått litt bakoversveis av alt engasjementet. Facebook-gruppen har eksplodert. Det ringer folk hele tiden, og e-postene tikker inn. Jeg har like godt flyttet kontoret ned hit, sier Ottesen idet en liten gjeng fra Biskopshavn kirkes barnehage kommer innom med to ferske pepperkakehus.

— Det ble hastverksbaking i dag, forklarer pedagogisk leder Linda Stokholm.

Og det var ikke bare ungene som ble lei seg da de fikk vite at byen var ødelagt

— Haken bare datt da jeg fikk høre om det. Jeg ble så sint! Ungene har snakket så lenge om å se på den. Så i dag har vi satt alle kluter til, sier hun.

Engasjerte studenter

Lørdag var Bypaviljongen på Torgallmenningen fylt til randen av barn og voksne som pyntet 650 pepperkakehus. Søndag var den knust, og historien går nå verden rundt.

Også byens studenter har samlet troppene etter raseringen av pepperkakebyen. I kjelleren under Norges Kreative Fagskole sitter en gjeng studenter og kjevler ut pepperkakedeig for harde livet.

Her kan du se våre videoer fra Pepperkakebyen de tre siste årene. — Foreløpig lager vi mest småhus som vi vet de trenger til å fylle opp byen med. Vi vil være med på å få byen ferdig igjen, sier Ida Hjelmervik.

Studentene har allerede bygget Grieghallen i pepperkakeform, et av få bygg som overlevde da vandaler herjet natt til søndag. Nå ønsker de å bidra med flere hus, og studentene får god hjelp av Deli de Luca-butikken i nabobygget, som stiller ovnene der til disposisjon.

Også biskopen i Bjørgvin lover å bake - en kirke, såklart.

Artikkelen fortsetter under videoen.

— Vi skal vise dem

Det store engasjementet gjør at Ottesen er overbevist om at byen vil gjenreises i all sin prakt.

— Vi skal vise dem! Den skal bli den flotteste pepperkakebyen noen sinne. Men det er viktig at handling følger ord. Og folk må gjerne bygge stort og flott - tenk kvalitet, sier Ottesen.

Han oppfordrer alle til å levere så fort som mulig, helst i løpet av uken, ettersom det vil ta tid å arrangere og sette husene sammen.

Pepperkakebyen vil ta imot pepperkakehus hver dag fra klokken 08.00 til 21.00.

Klarer vi å gjenreise Pepperkakebyen på en knapp uke? Si din mening her.

Rune Sævig
Silje Katrine Robinson