Det er ingeniør Henry Andreassen som sier dette til Bergens Tidende. Andreassen, som er bosatt på Askøy, mener også at man ikke trenger reise langt for å finne egnet granitt.

— Hvis det må settes opp nye søyler på Torgallmenningen, så kan jeg vise Bergen kommune hvor de kan finne granitt som passer. Til og med innenfor kommunegrensen. Og innenfor landets grenser kan man nesten velge og vrake i hvilken farge man måtte ønske på granitten, sier Andreassen.

Ikke greie på stein

— Men det vesentlige er at søylene settes sammen av tre eller kanskje fire elementer, som så forankres til hverandre ved hjelp av bolter. Og så må hvert element settes opp på tvers av kløyven. Hvis man gjør det på den måten, vil søylene stå til evig tid.

— Jeg vil påstå at de som har ansvar for søylene som står der i dag, ikke har greie på stein i det hele tatt. Men egentlig er jo dette helt elementært, sier Andreassen, som i mange år har drev marmorbruddet i Hommelstø nær Brønnøysund. Han har dessuten vært en etterspurt rådgiver når det gjelder bruk av stein, og har bl.a. skåret til den svært spesielle granittveggen på Teiglands nybygg på Nesttun.

Hvorfor er de boret?

En av Norges fremste eksperter på spenninger i stein, professor Arne Myrvang ved NTNU i Trondheim, er heller ikke imponert over steinkunnskapene til dem som har arbeidet med søylene på Torgallmenningen.

— Metoden som er valgt kan tyde på at noen ikke har altfor god greie på hva stein tåler, sier Myrvang til BT.

Han sier det som har skjedd med søylene i Bergen er svært uvanlig.

— De aller fleste bergarter som brukes til dette formålet oppfører seg ikke slik, sier han.

— De bergartene som kan oppføre seg litt spesielt er granitt, som slik jeg forstår det, er blitt benyttet på Torgallmenningen. Og det kan være vanskelig å forutse på forhånd.

Myrvang har problemer med å forstå hvorfor søylene er gjennomboret på langs.

— Når du opererer med slike dimensjoner og så borer et hull i sentrum, kan det gi en oppkonsentrering av spenninger som ikke er heldige.

Trenger ikke stål i midten

— Bidrar ikke stålstaget som ligger i midten av søylen til å styrke denne?

— Snarere tvert imot. Et sentralt hull vil på mange vis svekke søylen. Stålet har veldig liten betydning. Hadde vi hatt med betong å gjøre, ville det bidratt til å styrke søylen. Men dette er ikke betong. Dette er et ferdig materiale.

— Husk stein er blitt brukt til millioner av søyler verden over. de er kompakte og har stått i tusener av år, Her har vi å gjøre med en bergart som er mye sterkere enn betong. Da trenger vi ikke stål i midten.

— Stålet er spent opp i søylen via forankringen i enden, på samme måten som med spennbetong. Bidrar ikke det til å styrke søylen?

— Slik forspenning har ikke den effekten på et ferdig materiale som den har for betong. Og i en granitt som denne som allerede har høye spenninger i seg, kan den virke motsatt. Vi kan kanskje ha å gjøre med en kortslutning hos dem som har stått bak dette. Noen som først og fremst har greie på betong, men som ikke har hatt altfor god greie på hva bergarter tåler, sier Myrvang.