• Nå må Bergen bruke denne muligheten til å gjøre noe stort. Bygg en lekker fiskehall med marked og små restauranter, oppfordrer reiselivsguru Jens A. Riisnæs.

Bergens Tidende samlet i går ordfører Herman Friele og NRKs reiseekspert til samtale om Torgets fremtid. Fra hjørnebordet ser de ut over et fisketorg uten en eneste fisk til salgs. Fiskehandlernes aksjon har gjort debatten om Torgets fremtid hyperaktuell.

Riisnæs kom første gang til Bergen som student i 1971. Siden har han vært her minst en gang i året. Globetrotteren mener Bergen er Norges urbane fyrtårn, og at Fisketorget er det eneste markedet med virkelig historiske røtter.

— Kun for turistene

— Men nå må noe gjøres, det er helt tydelig. Dette er jo et torg som holdes i live kun for turistene, sier Riisnæs etter en nedslående runde på Torget.

— Skippagurra har bedre suvenirboder enn dette. Bevare meg vel, så mye skrot. Nå må kommunen og torghandlerne sette en standard som gjør det selvsagt at den slags ikke skal få plass på Torget, fortsetter han.

Han har besøkt markeder over hele verden, og mener Bergen må se etter forbilder for å skape et fisketorg som både tilfredsstiller lokalbefolkningens krav til kvalitet og turistenes ønske om å se noe autentisk.

— Fornye for å bevare. Det er stikkordet. Vi kan ikke stivne fullstendig, det vil turistene også skjønne.

Barer og innvandrere

Han mener løsningen vil være å bygge en fiskehall med glassvegger og solavskjerming. Et innendørs marked med avlukker for hver fiskehandler, små restauranter og barer. Gjerne med innvandrerbutikker, slik at nordmenn kan lære å tilberede norske råvarer på en ny måte.

— Se på Salutorget i Helsingfors eller Østermalmstorg i Stockholm. Det er lekre markedshaller med stil og alt det tekniske på tipp topp. Disse hallene ble jo bygget en gang av hygieniske årsaker. Det er fullt mulig å innføre noe nytt uten å ødelegge det gamle, mener Riisnæs.

Han ser for seg verdens mest moderne fiskemarked, men med en arkitektur som er tilpasset omgivelsene.

— En ny-hanseatisk stil. Bergen må hente inn de beste arkitektene i landet.

Nei til fra Riksantikvaren

En engasjert ordfører hører på ideene, og gir uttrykk for at han liker det han hører. Likevel blir det neppe noen fiskehall på Torget med det første.

— Jeg må forholde meg til det som er mulig å gjennomføre. Torget er en utrolig komplisert sak. Veldig mange blander seg inn. Mattilsynet har krav om hygiene og dyrevern. De antikvariske myndighetene sier nei til et permanent bygg, forklarer Friele.

Han er redd for at innspillet om fiskehall vil forkludre prosessen.

— Byrådet har jobbet lenge med dette, og har snart en plan klar. Klokken er fem på tolv. Nå må vi ikke rote oss bort i en ny debatt. Jeg har ett år igjen av ordførerperioden min. Innen den tid må vi ha en løsning på dette.

Friele er også opptatt av å bevare Torget som en fri markedsplass.

— Jo mer strømlinjeformet vi gjør Torget, jo mindre torg blir det. Det er tjukt av folk her om sommeren, og jeg tror de setter pris på mangfoldet.

— Men i en fiskehall ville det sydet av liv også om vinteren, repliserer Riisnæs.

- Steikande dyrt

Begge er enige om en ting: Dagens fisketorg er ikke presentabelt for Bergen som Norges fremste turistby.

— Derfor skal vi bygge et nytt servicebygg på Blomstertorget med installasjoner både over og under bakken. Det blir steikande dyrt, men den regningen må vi bare ta, sier Friele.

— Bruk en milliard, det er det verdt, oppfordrer Riisnæs.

— Think big, er det ikke det heter. Jeg tror du er litt for påvirket av oljeprisene for tiden, ler ordføreren.

Ønsker du velkommen en fiskehall på Torget? Si din mening!

ENGASJERT TORGDRØS: Praten gikk raskt, høyt og lenge da ordfører Herman Friele og reiselivsguru Jens A. Riisnæs møttes på et torg tomt for fiskehandlere i går. - Du må ikke la deg lure avat det er mange turister her. Det betyr ikke at de synes det er så fantastisk, det er mer et «must» som alle må innom, sier Riisnæs.
Skodvin, Helge