Pengene skal gå til å lede utbyggingen av «Afrikas beste universitet».

For halvannet år siden var Steigen direktør på studier for miljø— og ressursfag ved Universitetet i Bergen (UiB). I dag er han rektor ved det eneste Universitetet i Gambia, og har fått ansvaret for å bygge et helt nytt universitet som skal bli det beste, vakreste og mest funksjonelle i hele Afrika. Snøhetta skal tegne bygget - 45 minutter med bil utenfor landets hovedstad Banjul, et område som i dag er uten både vann og strøm.

«Et eventyr»

— Det er et eventyr, sier Steigen på en knudrete mobillinje fra Banjul.

— Ambisjonene er å bygge Afrikas MIT (Massachusets Institute of Technology), og vi skal få det til. Jeg har fått vide fullmakter, og rapporterer direkte til statsråden for høyere utdanning - og presidenten, som selv ba meg finne et norsk arkitektfirma som kunne realisere visjonene. Jeg kjente ikke til så mange norske arkitektfirma, så jeg kontaktet Snøhetta. De tente på ideen, og nå skal den endelige kontrakten underskrives i Norge i slutten av august. Jeg har stor tro på at dette blir bra.

Arkitekt og Managing Director i Snøhetta, Ole Gustavsen, har allerede vært i Gambia og møtt både statsråden for høyere utdanning, statsråden for lavere utdanning og presidenten selv.

— Jeg forsto det slik at det var statsråden for høyere utdanning som ville ha oss, selv om det var noen andre som var tiltenkt jobben. Det kan ha sammenheng med at han selv har jobbet i FN-systemet og kjenner godt til prosjektet vårt på Ground Zero i New York og biblioteket i Alexandria. Vi snakker om et moderne universitet på et sted mellom 100-150.000 kvadratmeter, der også andre funksjoner skal plasseres, som nasjonalmuseum, teater og fotballstadion. Dette er et betydelig prosjekt for oss, og vi regner med å bruke rundt 15 årsverk i halvannet år. Det finnes ikke infrastruktur i området i dag, men arbeidet med dette skal visst begynne allerede neste sommer, sier Gustavsen.

Internasjonalt universitet

— Gambia er et fredelig, rolig og stabilt land og kvaliteten på studentene er høy. De fleste kommer seg gjennom studiene på normert tid, og i år har vi til og med en bachelorstudent som er kommet inn på masterstudiet ved Oxford. Det er jeg stolt over, og det tror jeg kanskje en hadde vært stolt over i Bergen også, om så hadde skjedd der. Tanken er ikke at dette skal bli et lokalt universitet, men et universitet for hele Vest-Afrika og forhåpentligvis også for studenter fra hele verden, sier Steigen, som forteller at målet er å kunne gi plass til et sted mellom 12.000-15.000 studenter innen 2020.

Fokuset for det nye universitetet blir Science & Technology, men også med vekt på samfunnsfag, humaniora, kunst og musikk.

— I tillegg bygger vi en helt ny universitetsmodell, der også lærerutdanning, landbruksutdanning og økonomifag blir integrert på en helt ny måte. En delegasjon fra Verdensbanken som var på besøk nylig, karakteriserte modellen som revolusjonerende, og er en viktig medspiller, sier Steigen.

Når den endelige kontrakten om utbyggingen skal signeres i slutten av august, vil også statsrådene og presidenten legge inn et besøk til fagmiljøet i Bergen.

— Jeg har tross alt en 20 prosent stilling ved UiB, men jeg er sannelig ikke sikker på hvilken tittel jeg har der lenger, sier Andreas Steigen, som opprinnelig er fra Melbu i Vesterålen.