• Byantikvaren stikker så mange kjepper i hjulene for dem som vil restaurere sjøboder, at mange gir opp. Konsekvensen kan bli at bodene råtner.

Det hevder Knut Arnesen hos O. Brattland AS.

— Vi har opplevd prosessen med Byantikvaren som om det er mangel på vilje til konstruktiv dialog for å finne løsninger som verneinteresser og bruksinteresser kan enes om, sier Arnesen og viser til tre prosjekter som firmaet har brukt 40 millioner kroner på.

— Prisen pr. kvadratmeter er nær det doble av hva nye næringsarealer koster. På grunn av en enestående situasjon med en interessert leietaker, lot det seg gjøre for oss.

Ingen konstruktiv holdning

Før de kom så langt, opplevde Arnesen prosessen som smertelig.

— Byantikvaren ønsket ingen dialog. På møter ga de klar beskjed om at dette «er ikke noe byggemøte» når vi ville diskutere løsninger. De bare stilte sine krav. Vi sendte forslag. De stilte krav. Slik gikk prosessen i tre år. Det tar på kreftene, og det er dyrt. Dyrt er også pålegg om omfattende historisk registrering. Skulle alle deres ønsker innfris, måtte vi hatt en «rik onkel» som ville bruke sine millioner til et bygg som i dag ville være ubrukelig, sier Arnesen.

- Mangler kompetanse

Han sier at Byantikvaren som instans mangler byggteknisk og økonomisk kompetanse slik at de ser konsekvensene av det de mener.

— Det er frustrerende, og faren er at utbyggere gir opp forsøket på å redde det som er verneverdig, sier Arnesen.

Et av byens snekkerverksteder, Snekkerbua AS, vurderte for en stund siden å kjøpe Lehmkuhlboden fra Skanska.

— Før vi tok beslutningen, ba vi om et møte mellom selger og representanter for Byantikvaren. Da ble vi skremt, det kom klar beskjed fra Byantikvarens representant: «Vi ønsker ikke at håndverksfirmaer eller fagfolk skal eie slike boder», sier Bjørn Aasen i Snekkerbua til Bergens Tidende.

Boden er nå solgt til et stavangerfirma.

Ga opp på Maasekjæret

Maaseskjæret AS, med Arvid Knudsen, gikk i 1998 løs på Maaseskjæret. Kontoutskrifter viser at de frem til 2001 brukte 10 millioner kroner. Da orket de ikke mer. Boden ble solgt med dundrende tap for 4,5 millioner. Nå har han en avtale om mer hvis utbyggeren, Den store Sjøboden AS, oppnår gode resultater i prosjektet.

— Det ble et mareritt på grunn av Byantikvaren, sier Arvid Knudsen til Bergens Tidende.

— Byantikvaren mangler fullstendig evnen til å gå i dialog, og total mangel på teknisk/økonomisk innsikt og kompetanse når det gjelder vurdering av nødvendige arbeider. Begeret sprakk for oss da de ville melde oss til Byggesaksavdelingen for ulovlig byggearbeid. Selv om dette ble tilbakevist av Byggesaksavdelingen, orket vi ikke lenger stange hode mot veggen, sier Maaseskjær-utbyggeren.

Byantikvaren har foretatt midlertidig fredning av bygget.