— Ikke gøy!

Kristian Hauge Øyen (7) er klar i talen.

I ettermiddag opplevde han det for tredje gang: Da han og kameraten Mads J. Helgeland (7) skulle hjem fra SFO, kjørte bare bussen rett forbi.

Kristian løp etter:

— Jeg prøvde å få fatt i den. Men da kjørte den akkurat, forteller han.

- Hvor skal de stå?

Guttene går på SFO på Skeie skole. Hver dag klokken 16.10 tar de rutebussen fra Fana stadion hjem til Grimseid.

Hvis den stopper, da.

— Siden skolestart 18. august er de blitt frakjørt tre ganger, forteller Linda Helgeland, moren til Mads.

Hun har sendt to e-poster bare for å være sikker: Står guttene på riktig holdeplass?

— Vi har ikke fått noe svar. På mandag ringte vi derfor Tide for å høre, og han vi snakket med la seg flat. Han sa at bussjåførene har fått beskjed om å kjøre sakte forbi og se nøye etter om det står barn der, sier Helgeland.

- Veldig fortvilte

I dag, da guttene var frakjørt igjen, var beskjeden en annen:

— Han vi snakket med da, var plutselig ikke så sikker på at bussen skal kjøre innom stoppet. Han mente det var «helt unaturlig for sjåføren». Vi er veldig fortvilte, det må da kunne gå an å gi oss ordentlig beskjed om hvor guttene skal stå, mener Helgeland.

Kaare Enæs, kommunikasjonsleder for Tide Buss forklarer:

— Jo, sjåførene skal kjøre innom Fana stadion. Men denne holdeplassen er litt spesiell fordi den ligger på venstre side. Dermed må bussen ta en 360 graders sløyfe for å plukke opp passasjerer, sier Enæs.

- Det sto ingen der

Det ligger nemlig også en holdeplass litt lenger borte, på høyre side av den sterkt trafikkerte Grimseidveien. Men guttene har ikke fått beskjed om å krysse veien. Det gjør heller ikke de andre skolebarna, som pleier å reise hjem tidligere enn Mads og Kristian.

Så hvorfor stopper ikke bussen?

— Det sto ingen der, sier Kaare Enæs.

Han har sjekket med sjåføren som kjørte avgangen klokken 16.10 i dag.

— Dette har sjåførene opplevd tidligere. Barna står ikke der, og er litt hit og dit. Vi oppfordrer barn og voksne til å stå slik at de er lett å få øye på.

- Så forklaringen er nødt til å være at guttene ikke har stått på rett plass?

— Nei, men det kan jo være derfor. Det er ikke godt å si hva som har skjedd i dette tilfellet. Men sjåførene kjører jo ikke forbi passasjerer med vilje, sier Enæs.

Han forstår at det er fortvilende når små barn blir stående alene igjen på holdeplassen.

— Ja, og vi ber sjåførene om å være spesielt oppmerksomme, sier Enæs.

- Skal de ringe etter taxi?

Mads og Kristian har vært heldige, siden faren til Mads jobber på Fana stadion. De har enten fått skyss med ham, eller med noen av farens kolleger, som Mads kjenner.

— Vi har fått folk til å se etter at guttene kommer seg på bussen. Men vi kan jo ikke fortsette med å be folk løpe ut for å se etter dem, sier Linda Helgeland.

Jan Erik Johannessen, faren til Mads, forteller at de har fått beskjed om å ringe etter drosje dersom guttene mister bussen.

— Hvem tenker Tide skal gjøre det? Skal guttene ringe selv, lurer han.

Problemer med bussen? Si din mening her.