Det skriver VG Nett tirsdag. Ifølge nettavisen ble Fridtun oppringt klokken 18.00. På den tiden turte ikke foreldrene selv å ringe datteren, av frykt for å sette henne i fare.

Nettavisen skriver også at et intervju med Fridtun ble publisert på NRKs nettsider klokken 18.41, på et tidspunkt da gjerningsmannen var tatt.

— Prøvde å få direkte

I en klage til PFU, som VG Nett refererer til, hevder Fridtuns foreldre også at NRK prøvde å få datteren direkte i studio. Dette er informasjon som foreldrene skal ha fått fra et politiavhør.

I klagen reagerer også foreldrene, ifølge VG Nett, på at NRK ringte dem og sa at datteren var i live - en melding de tok videre til slekt og venner.

— De etterlatte sliter i ettertid som en følge av NRK Sogn og Fjordanes handlinger den 22. juli. I deres sorgprosess er det vanskelig for dem å akseptere måten intervjuet ble gjort på, og at det i det hele tatt ble gjennomført et intervju i de siste kritiske minuttene avdøde var i live. Dette er en stor belastning i de etterlattes sorgprosess, skriver advokatfullmektig Martin Eiebakke i PFU-klagen, ifølge nettavisen.

Overfor VG Nett er NRK beklagende - men også avvisende til flere av anklagene.

Distriktssjef Rolf Sanne-Gundersen avviser blant annet at de prøvde å få Fridtun direkte i studio. Han avviser også at Fridtun ble oppringt så sent som klokken 18.00. ## Prinsipielle spørsmål

I forhold til samtalen med Fridtuns foreldre, bekrefter Sanne-Gundersen denne. Han bekrefter å ha ringt faren i en nøktern samtale der han opplyste at de hadde snakket med datteren.

Sanne-Gundersen sier også at han gjorde det samme overfor ordføreren i Stryn. Distriktssjefen mener også at NRK avbrøt samtalen med Fridtun fordi de skjønte at hun var i fare.

I PFU-klagen skriver advokatfullmektig Martin Eiebakke, ifølge VG Nett, at saken reiser prinsipielle spørsmål «om pressens retningslinjer for kontakt med personer som befinner seg i situasjoner der det er fare for deres liv».

OPPRINGT: Foreldrene til Utøya-drepte Hanne Kristine Fridtun, som var leder i Sogn og Fjordane AUF, klager NRKs opptreden overfor datteren inn for pressens klageorgan PFU.
PRIVAT