Helmich Pedersen var en vanskelig mann å få tak i både søndag og mandag. Derfor oppsøkte BT han på kontoret i Sandviken. Der slipper han oss inn.

På spørsmål om hvilke tanker han gjør seg om at brannen har fortært bygningen har eid i snart 15 år, tar følelsene overhånd. Hodet synker fremover og han skjuler ansiktet i den ene hånden.

— Det er ... får håpe det er en vekker, at myndighetene kan begynne å bruke mer penger på brannsikring.

Truer med anmeldelse

— Det skulle bare være et lager - Ikke snakk om hybler

Natt til søndag slapp syv unge mennesker så vidt unna å bli tatt av brannen. Det viste seg raskt at det ikke var søkt om tillatelse til å leie ut for overnatting der. Like fullt har, etter det BT forstår hovedsakelig utenlandske sesongarbeidere på Torget, fått leie overnattingsplass der noen måneder i sommersesongen.

Les også:

— Brannsjefen må gå

— Sprinkleranlegget på Bryggen ruster og lekker Jan Harald Helmich Pedersen bekrefter at han kjente til dette, men sier det var en av leietakerne, Arne Steen, sitt opplegg.

— Det var ikke snakk om hybler, men oppholdsrom, kontor og lager der det var satt inn madrasser eller senger.

— Som huseier kan du bli holdt ansvarlig for eventuelle manglende tillatelse og ulovlig utleie?

— Jeg antar at jeg ikke blir det. Jeg vet ikke om det er nødvendig med tillatelse. Disse bodene ble jo brukt som overnattingssted om somrene lenge før det kom lover om dette. Men jeg skulle nok ha stoppet det.

— Stort prosjekt å gjenskape miljøet

Helmich Pedersen ramser opp alle sikkerhetstiltakene: Brannvarslingsanlegg med to klokker i hver etasje, en separat røykvarsler i hver etasje, bra med rømningsveier med blant annet en stige på baksiden, to brannslukningsapparater samt en slange i hver etasje.

— Jeg skulle nok koblet brannvarslingsanlegget til brannvesenet med en gang anlegget var ferdig montert. Med disse bodene er det så knapt med tid når det brenner. Man må være veldig kjapp. Er brannvesenet der i løpet av ett til to minutter, så har de en sjanse. 5-10 minutter er det usikkert. Over 10 minutter etter så har de ingen mulighet til å stoppe brannen, sier han. **Les også:

— Må man ha tillatelse for å sove på kontoret?**

Se bildefortelling! Saken fortsetter under

Etterlyser støtte til sprinkleranlegg

Som huseier kan Helmich Pedersen også risikere avkorting på forsikringen dersom det viser seg at brannårsaken kan knyttes til utleievirksomheten.

— Jeg har så gode kort på hånden at jeg ikke tror det skjer.

— Hvilke kort?

— Det vil jeg ikke si.

Helmich Pedersen hadde i det minste forsikring. Med leietakerne er det verre.

Mange har mistet store verdier.

— Jeg tror veldig lite var forsikret der nede, sier han.

OVERNATTING UTEN GODKJENNING: Huseier Jan Harald Helmich Pedersen antar at han som huseier ikke vil bli holdt ansvarlig for eventuell manglende tillatelse og ulovlig utleie. - Jeg vet ikke om det er nødvendig med tillatelse, sier han til Bergens Tidende.
Helge O. Svela