ROY ELLINGSEN

— Vi fikk en klage fra en enkeltperson og behandlet derfor saken, sier Lars Christensen, nestleder hos likestillingsombudet.

Enkeltpersonen er Stig Høisæther, leder i Stiftelsen Buekorpsenes Venner.

— Debatten har gått i avisene en stund og det har vært veldig lite saklig det som er kommet fra sjefene. Nå må jentene få være med, sier Høisæther, som var sjef i Mathismarkens Bataljon i 1980 og 1981.

— Denne saken er vanvittig komplisert. Utenforstående kan ikke sette seg inn i dette og kan heller ikke gå inn og styre, sier chef i Dræggens Buekorps sesongen 2005, Stian Hiis Bergh.

— Det fremstilles som om vi utestenger jentene, men det er ikke riktig. Jeg tror ikke jentene vil bli presset inn heller, sier Kim Hope, sjef i Wesselengens Bataljon og leder av sjefsrådet.

I sin uttalelse skriver likestillingsombudet at «Korpsene med jenter får blant annet ikke delta på buekorpsenes dag eller være med i sjefsrådet, buekorpsenes øverste organ.»

— Det er jo direkte feil. Sjefsrådet har ingen myndighet, sier sjef i Nordnæs Bataillon, Einar Svendsen.

Buekorpsenes dag er et arrangement der de tolv guttekorpsene samles, en gang hvert fjerde år. Neste buekorpsenes dag er i sesongen 2006.

STRIDENS KJERNE: Massemønstringen buekorpsenes dag er et populært innslag i Bergen. Her fra Torgallmenningen i 2002. Neste buekorpsenes dag er i mai 2006.<br/> ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN